Får vi aldri nok av fjellet?

Vi er nå på vei inn i den absolutte hyttehøytiden i Norge. Påsken er tiden mange familier ønsker å tilbringe på hytten, enten det er ved sjøen eller på fjellet. Og aldri har flere nordmenn hatt et hjem nummer to å benytte i påsken.

De siste par årene har det vært rekordnivåer på antall fritidsboliger som er realisert i Norge. I 2016 ble det igangsatt bygging av nær 8.000 hytter. Spesielt i fjellheimen har det vært en enorm utvikling den senere tiden – veldig mange ønsker nå å bygge fritidsboliger i skog og fjell – ikke minst for å sikre seg så gode skiforhold som mulig. Det er ikke til å komme bort fra at skiforholdene i lavlandet har blitt dårligere og skisesongen kortere – og dette har ført til at flere velger å «flytte» nærmere de gode forholdene.

Men dette hadde selvsagt ikke vært mulig uten at så mange har en såpass solid økonomi at det rett og slett er mulig å realisere en bolig nummer to. Nordmenns totale økonomiske stabilitet har vært og er meget god, og kombinert med lave renter har dette ført til at stadig flere kan bygge drømmehytten. Og det er først og fremst på fjellet vi ser den store veksten. Det bygges også en del ved sjøen, men ikke på langt nær så mye som i fjellet. Dette kommer selvsagt først og fremst av at det er et enormt utbud at regulerte hyttetomter rundt om i den norske fjellheimen. Det betyr at det ikke er noe som helst problem å finne gode tomter, uansett hvor kresen man skulle være. 

Det er også slik at tomtene finnes i alle prisklasser, fra noen få hundre tusen kroner og opp til flere millioner. Det samme ser vi selvsagt på hyttene også. Noen ønsker det enkle, mens andre bygger palasser som kan huse flere familier. Det er nok uansett slik at de aller fleste som bygger nytt ønsker mest mulig av hverdagsluksusen de er vant med å finne hjemme – det betyr selvsagt innlagt strøm, vann, tv, internett og så videre. Ønsker man en lavere standard, går de fleste mot bruktmarkedet. Også her er det stor aktivitet for tiden, mange hytter er til salgs og det er stor interesse rundt objektene – som varierer stort i både pris og kvalitet.

I boligmarkedet har det vært en enorm prisstigning de siste ti årene - spesielt i sentrale strøk. Slik er det generelt ikke i hyttemarkedet. Det er ikke mange som bygger seg hytte og ser på dette som et investeringsobjekt. Da kjøper man heller en bolig nummer to i byen. Hytta på fjellet er først og fremst en luksus stadig flere har mulighet til å anskaffe seg, og som blir et fristed fra hverdagens tjas og mas for hele familien.

Mange trodde kanskje at hyttemarkedet etter hvert skulle stoppe opp og at så mange nå hadde anskaffet seg drømmehytten at markedet stagnerte og at kjøpegruppene ville forsvinne. Nå ser vi det helt motsatte skjer – stadig flere velger å bruke pengene de måtte ha til overs på å unne seg en hytte, som er nokså unikt for oss nordmenn. Vi ser heller ingen signaler på at markedet skulle stagnere. Akkurat nå ser markedet bare ut vil å vokse ytterligere. Dette er selvsagt gode nyheter for en lang rekke lokale virksomheter som kan gjøre god butikk på hyttekjøperne. Det er heller ikke få kommuner som opplever et kraftig oppsving som følge av de mange ekstra «innbyggerne» i helgene og feriene.

Med et stadig tøffere boligmarked i byene vil flere i årene fremover bli nødt til å leve på færre kvadratmeter enn tidligere. Da vil en fritidsbolig være en god avkobling for mange. Og på fjellet er det nok av tomter å velge blant. Titusenvis at tomter står klare til å bygges ut. Og de fleste av disse vil bli bygd ut – for det ser rett og slett ut til at vi nordmenn aldri får nok av fjellet.