Statsminister Erna Solberg. Foto: Trond Joelson

Statsministeren: - Byggenæringen må benytte de digitale løsningene

Statsminister Erna Solberg innledet Byggedagene med å mane om at alle aktørene i byggenæringen omfavner det digitale løsningene som regjeringen legger opp til.

Dette var første gang en statsminister tok seg tid til å være med på Byggedagene. Solberg har riktignok vært på Byggedagene før, men da som kommunalminister med ansvar for blant annet boligpolitikken.

– Jeg har litt erfaring fra denne bransjen som boligminister. Den gang brukte vi mye penger på ulike digitaliseringsprosjekt, og erfaringen fra den gang var at det var vanskelig å få både kommunene og alle bedriftene til å bruke disse elektronisk baserte søknadene. Et digitalt løft krever at alle tar det i bruk, sa Solberg. Her understreket hun at digitalisering også betyr at noen av nyansene nødvendigvis må forsvinne.

- Ingen sektor er mer avhengig av at vi leverer på digitalisering i det offentlige enn bygg og anlegg, la Høyre-lederen til. Hun viste til at å lykkes med dette kan gi milliardgevinster både for det offentlige og næringen.

Statsministeren understreket at det ikke bare er kostnadshensyn som gjør digitalisering nødvendig, men også moderne byggs tekniske kompleksitet.

Samtidig understreket hun at kompetanse og digitalisering henger sammen.

– Kompetanse hos den enkelte er viktig. Hvis vi skal ha en skikkelig og god digitalisering av byggenæringen, må dere ta ansvaret deres og ta inn lærlinger. Med flere digitale systemer blir det enda viktigere at man kan det norske systemet, sa hun.

Solberg påpekte at det offentlige skal gå foran. Blant annet ved at Statsbygg tar inn flere lærlinger og at man krever at selskap som skal konkurrere om store kontrakter, har lærlingeordninger.

Hun understreket også at både landet som helhet og byggenæringen er langt fremme i forhold til andre land, og viste til flere uavhengige undersøkelser som bekreftet dette.

– Digitaliseringen går fort. Måten det brukes på og hvordan dette påvirker hverdagen er det få som klarer å se helheten av. Det som er sikkert er at forretningsmodellen vil endre seg. Digitaliseringen har elementer i seg til å transformere hele bransjer og hvordan de fungerer, sa statsministeren.