Erik Øyno

Protan: - Kommunene må ta overvann på alvor

Overvann fører til milliardødeleggelser hvert år, men ikke alle kommuner gjør nok for å unngå skader.

- 1 av 3 eiendommer utsettes for overvann, og dette er et sterkt økende problem som følge av klimaendringene, sier Erik Øyno, konsernsjef i Protan i en pressemelding.

– Derfor må kommunene få fortgang i arbeidet med å lage planer for overvannshåndtering, legger han til.

I forbindelse med at Protan holder frokostseminar om overvann har industrikonsernet undersøkt kommunale planer for overvannshåndtering i et utvalg av kommuner i de besøkte fylkene. Miljødirektoratet anbefaler kommunene å utarbeide kommunale planer for overvannshåndtering. Bare tre av ti undersøkte Trøndelagskommuner har informasjon og planer lett tilgjengelig. Situasjonen er bedre i Hordaland, Rogaland og Akershus, men i alle fylkene er det flere kommuner med lite informasjon og planer.

- Nå må overvann komme på dagsorden over hele landet. Vi finner store sprik – noen kommuner er flinke, mens andre rett og slett ikke har planer. Skal vi få redusert overvannsskadene må Miljødirektoratets anbefalinger følges, sier Øyno.

For dårlig bygget

Det regjeringsutnevnte overvannsutvalget estimerte i 2015 at overvannet koster samfunnet 1,6 til 3,6 milliarder i året. Protans overvannsrapport fra 2016 viste at en av tre eiendomsbesittere utsettes for overvann.

- Nøkkelen for å få redusert skadene som følge av overvann er å ta høyde for det tidlig i planleggingsfasen av byggeprosjektet. Men med for dårlig bygging gjennom mange år har vi en utfordring i mange allerede bebygde områder, sier Kim Paus, doktoringeniør i Asplan Viak.

Kostnadseffektiv løsning

Takleverandøren Protan reiser nå land og strand rundt for å sette fokus på flom og overvann som følge av klimaendringer. Det er holdt frokostseminar i Trondheim, Bergen og Stavanger. Igjen på lista står Fornebu, Gardermoen og Bodø. I tillegg til å reise overvannsdebatten viser Protan frem sitt nye blå tak som holder igjen regnvann i inntil 24 timer for å unngå overbelastning av avløpsnettet. Industrikonsernet mener blå tak er et kostnadseffektivt tiltak mot overvannsutfordringene, både i bebygde og nye områder.

- Blå tak er mer kostnadseffektivt sammenliknet med alternativer som å øke dimensjoneringen av avløpsnettet eller å grave ned fordrøyende betongkummer. Vårt blå tak kan monteres på nye og eksisterende bygg. Blå tak er en enkel løsning som vil redusere lokale overvannsskader betraktelig, sier Øyno.