Trendskifte i byggenæringen

Fremtidstroen har aldri vært høyere i bygg og anlegg enn det vi ser nå, og det kan se ut til at vi er inne i et trendskifte med tanke på investeringer og ansettelser for den nærmeste fremtiden.

Det er Byggenæringens Landsforening (BNL) som gjennom sitt fremtidsbarometer nå virkelig kan slå fast at fremtidstroen er stor blant medlemsbedriftene. Faktisk er bransjeoptimismen historisk høy akkurat nå - noe som selvsagt er godt nytt for alle som tilhører denne næringen.

Fremtidsbarometeret viser at virksomhetene peker på stor tiltro til både landets totale økonomi samt egen bedrifts fremtidsutsikter. Dette gjenspeiler seg da både innen økt investeringslyst og ikke minst med tanke på nyansettelser i tiden fremover.

Det har vært en tydelig tendens den senere tiden at tiltroen til gode tider innen både bygg og anlegg har økt markant. Dette er ikke noe som har skjedd over natten, men er noe som har bygget seg sakte oppover etter at de verste dønningene etter oljekrisen har lagt seg. Selv om det fremdeles er noen regionale forskjeller, ser det ut til at Sør-Vestlandet også har kommet over den verste kneika, og det bygges stadig mer i både Rogaland og Agder-fylkene - i tillegg til Nord-Vestlandet. De er ikke tilbake til gamle høyder, men tingene er i bedring. På Østlandet har ikke oljekrisen bidratt til noen spesielt stor nedgang, og sjelden har det vært så stor aktivitet innen boligmarkedet som vi ser nå. Vi ser også at næringsbygg er på vei oppover igjen. Innen offentlige bygg er vi også inne i en aktiv periode. Som kjent er aktivitetsnivået innen anlegg på et historisk toppnivå - og dette markedet skal fortsatt videre oppover.

Det er også slik at nordmenn flest er optimistiske rundt sin egen økonomi, som vi strengt tatt har hatt god tiltro til over lang tid, men nå er vi også meget optimistiske på hele landets vegne. Det betyr at det private forbruket skal videre oppover, noe som selvsagt også vil påvirke byggenæringens aktører.

Dette betyr likevel ikke at det er fritt for skjær i sjøen. For mens undersøkelser viser at troen på stor aktivitet er høy, er virksomhetene ikke like optimistiske med tanke på bunnlinjene. Konkurransen i markedet er stor, og marginene er presset. Og historien viser at det slett ikke alltid er sammenheng mellom stor aktivitet og tilsvarende gode bunnlinjer. Aktiviteten kan bli for høy, slik at man mister en komplett oversikt. Ikke minst vil mange kunne oppleve å ha utfordringer med tanke på rekrutteringen - noe som vil kunne gi seg utslag i å få på plass de gode oppdragene og ikke minst om man klarer å sikre at gjennomføringen blir tilfredsstillende. De som skaffer seg de beste hodene og i tillegg klarer å jobbe effektivt, vil her selvsagt stille sterkt i kampen om å sikre seg både gode topplinjer og bunnlinjer.

Det er lite som tyder på at den optimistiske perioden vi nå er inne i skulle stoppe opp med det første. De fleste piler peker oppover, og de er slik at morgendagens Norge trenger byggenæringens tjenester innen privathusholdningene, men ikke minst også når vi ser på alle de offentlige oppgavene som skal løses. Mange vil derfor gå gode tider i møte, men mange vil nok også merke at det er mange om beinet - og gode tidene er ikke lenger ensbetydende med at man kan cruise frem til gode resultater. Det er krevende å lykkes, heldigvis.