Innspurt i slaget om kommunene 

De borgerlige forhandlingene om kommunereformen nærmer seg slutten. En avklaring ventes å komme til uka.

Bak lukkede dører har regjeringspartiene Høyre og Frp forhandlet i flere uker med samarbeidspartiene Venstre og KrF om kommunereformen og regionreformen. Skillelinjene har tidvis gått på kryss og tvers, men i hovedsak er det KrFs generelle skepsis til tvangssammenslåinger som har skapt besvær.

I helgen var det ingen møteaktivitet blant forhandlerne, men kilder i flere partier opplyser til NTB at det er godt håp om en avklaring i løpet av neste uke. Om KrF er med helt til siste slutt, framsto søndag som usikkert.

Ti kommuner

Om lag 100 kommuner har så langt varslet at de ønsker å slå seg sammen, men stortingsflertallet ønsker flere sammenslåinger.

I helgen meldte VG at regjeringspartiene i en tidlig fase i forhandlingene la fram en liste med tolv sammenslåinger fordelt på ti fylker. Bildet skal siden ha endret seg. Ifølge NRK dreide diskusjonene seg i forrige uke om rundt ti tvangssammenslåinger.

Søgne, Haram, Fet, Lindesnes, Hjelmeland, Evenes, Vikna, Leka, Spydeberg, Torsken og Berg er blant kommunene som ifølge NRK kan bli tvangssammenslått. VG melder på sin side at Torsken/Berg ikke lenger er aktuell som ny kommune.

Floker

Spørsmålet om Sandnes og Forsand har også skapt trøbbel i forhandlingene. Kommunene ønsker selv å slå seg sammen, men kan få nei. I stedet kan Forsand bli tvangssammenslått med Strand og Hjelmeland.

Også i Nordland er det en tilsvarende floke. Ifølge VG står valget mellom å slå sammen Narvik, Ballangen, Tysfjord og Evenes til én kommune, eller å slå Evenes, Narvik, Ballangen og halve Tysfjord sammen til én kommune og resten av Tysfjord med Hamarøy til en annen kommune.

Partiene som forhandler på Stortinget er innstilt på å legge fram en enighet om regionreformen samtidig med forliket om kommunereformen. At dagens 19 fylkeskommuner erstattes med rundt ti regioner ventes å bli resultatet.

Kritikk

I Stortingets spørretime onsdag denne uken fikk regjeringen og samarbeidspartiene krass kritikk fra Senterpartiet. For en gangs skyld var ikke skyteskiven innholdet i kommunereformen, men den lukkede prosessen på Stortinget.

– Avgjørelsene tas i møter mellom regjeringen, støttepartiene og lokale partitopper rundt om i landet. Dette er ikke en åpen og demokratisk prosess, sier Sps kommunalpolitiske talskvinne Heidi Greni.

Hun frykter at en hestehandel på borgerlig side vil avgjøre framtidens kommune- og fylkesgrenser og ber regjeringen avklare hvilke faglige kriterier som legges til grunn for eventuelle tvangssammenslåinger.