Kari Wilsgård

Vi skal bygge landet!

Krister, Nikolai, Emil, Josefine, Lena, Lasse, Hary, Janjira, Sondre, Kasper og Mathias er ungdom som jobber som lærlinger i bygg- og anleggsnæringen i dag. De synes at byggenæringen er et bra sted å være. Det gjør jeg og! 

Kari Wilsgård

Politisk rådgiver - kompetanse og rekruttering
Byggenæringens Landsforening (BNL)

Gjennom rekrutteringsprosjektet "vibyggernorge", har jeg de siste ukene vært rundt på byggeplasser og snakket med lærlinger i ulike fag i næringen. Jeg har spurt dem om hva som fikk dem til å bli lærlinger, hva de liker med jobben sin og hvem de synes jobben passer for. Til min store glede har jeg truffet lærlinger med ulik bakgrunn som stortrives i jobben. De føler at de blir godt fulgt og satset på. De utstråler en stolthet og glede over å få være med å bygge opp noe fra bunnen som vil bli stående i mange år. De skryter av godt arbeidsmiljø, gode utviklingsmuligheter og god lønn. Krister legger asfalt. Han elsker maskiner. Lena er lærling i murerfaget. Hun blir tatt med på alle de kompliserte prosjektene fordi hun er så nøyaktig og flink til å dokumentere eget arbeid. Janjira er betonglærling. Hun har alltid drømt om å bygge hus, og er glad for at jenter blir godt ivaretatt på norske byggeplasser. Slik kunne jeg fortsatt.

Antall lærlinger i byggenæringen har ligget stabilt på rundt 4.800 personer de tre siste årene, etter et bykst i 2013. Med den høye byggeaktiviteten som er nå, er det imidlertid behov for opptil 8.000 lærlinger i året. Det er ventet fortsatt vekst og aktivitet i byggenæringen i årene fremover, og kompetansebehovet er stort. Næringen er avhengig av arbeidskraft både fra andre næringer og fra andre land i tillegg til norske lærlinger for å imøtekomme veksten.

Bli med og løs noen av de største globale utfordringene
Byggenæringen er en bransje i spennende utvikling både teknologisk og digitalt. Vi er dessuten helt avgjørende for å løse noen av fremtidens største globale utfordringer. Synes det høres spennende ut å bygge så klimavennlig, at vi kan stanse utslipp?I dag står byggesektoren for hele 40 % av energibruken og klimagassutslippene i verden. Det forskes og arbeides med masse spennende produkter, og metoder som vil bidra til å løse klimautfordringene. Synes du det er viktig å sørge for at hus blir bygget for å unngå å bli ødelagt av naturkatastrofer? Da er det avgjørende hvor og hvordan vi bygger.

Synes du det er viktig at flyktninger fra krig og terror får et ordentlig sted å bo, slik at de kan bygge opp livene sine på nytt?

Ellers synes du det er spennende med minecraft, gaming, VR, droner, 3D tegning- og printing, programmering, og roboter? Næringen er i spennende utvikling både teknologisk og digitalt, for eksempel er BIM teknologi, der bygg prosjekteres i 3D før de bygges, i rivende utvikling. Vi tar i bruk stadig ny teknologi, og det er et stort behov for folk som behersker den teknologiske utviklingen, og som vil være med og bygge fremtiden. PC er faktisk blitt et like viktig verktøy som hammer og sag.

Det satses på ungdom som aldri før
De som begynner i bransjen, trives og blir. Det forteller de meg, og det viser også undersøkelser. Lærlingundersøkelsen i Oslo i fjor viste blant annet at samtlige 100 prosent av ByggOpp (entreprenørbedriftenes opplæringskontor) sine 180 lærlinger trives på jobb og blir godt tatt vare på i bedriftene.

Mangel på læreplasser har vært en utfordring for bransjen. Ungdom som begynner i et fag, må føle seg trygge på å få lærlingplassplass, slik at de får fullført utdanningen sin. Nå har bedriftene og fylkene flere steder i landet gått sammen for å garantere læreplass til alle. Og faktisk er det slik nå at bedrifter over hele landet ikke klarer å rekruttere NOK lærlinger. I Oslo kan opptil 200 læreplasser stå ledig fra høsten, fordi vi ikke klarer å fylle dem opp.

- Vi skal bli best på lærlinger, sier Veidekke. De er en av flere bedrifter i næringen som har egen kampanje for å rekruttere ungdom til yrkesfag. - Nå skal vi ta inn mange nye lærlinger! Vi lover spennende utfordringer og gode muligheter, skrev NCC 30. januar, og oppfordret ungdom til å søke. Alexander Molvig hos Malermester Buer sa nylig til meg at - Mange flere har begynt å snakke positivt om yrkesfagene igjen og spesielt blant yngre i mitt laug synes jeg at vi snakker mer positivt om faget vårt og mulighetene som ligger der. Han har selv to lærlinger i sin bedrift, men skulle svært gjerne hatt flere. Uten utdanningstilbud i fylket er det imidlertid krevende å rekruttere.

Mye er bra, men vi kan alltid bli bedre
Byggenæringen er Norges største distriktsnæring og den største næringen målt i antall bedrifter. Selvfølgelig vil man finne negative eksempler i en så stor næring. Det vil man i alle bransjer og næringer. Vi opplever at de negative historiene gjerne får stor dekning i media, og kan gi et skjevt bilde av norske byggeplasser. Heldigvis opplever jeg daglig at de gode eksemplene på bedrifter, enkeltpersoner og bransjer som ønsker å satse på ungdom og kompetanse, langt overgår de negative historiene.

I Byggenæringens Landsforening har vi lenge jobbet for at det offentlig skal satse på kompetanse og lærlinger gjennom blant annet krav om læringer på alle offentlige anskaffelser. Det offentlige står for 40 prosent av inntektsgrunnlaget til byggenæringen, og det er viktig at de går foran som gode oppdragsgivere og de må sette krav bruk av til lærlinger. Her skjer det mye bra, men dersom vi skal få flere små bedrifter til å ta inn lærlinger, er det viktig at regjeringen stiller krav om lærlinger på prosjekter som er egnet for de mindre bedriftene også, og ikke kun prosjekter over 1.1 mill kroner. Det er små bedrifter vi har flest av, og disse må med. Til vår glede, arbeider Oslo kommune for at det skal være minst 10 prosent lærlinger på alle deres byggeprosjekter og 50 prosent fagarbeidere. Det samme krever det statlige selskapet Nye Veier på sine prosjekter.

Jeg anbefaler byggenæringen for min datter 
Utviklingen i samfunnet går raskere enn det noen gang har gjort. Både arbeidsmarked, utdanning og yrkesfag har endret seg siden jeg gikk på videregående for 20 år siden. Det er ikke så enkelt for ungdom i dag å få seg en deltidsjobb for eksempel. Samtidig sier arbeidsgiverne at erfaring er viktigere enn karakterer når de skal ansette nye folk. Og ledere i byggenæringen sier at det er helt nødvendig med praktisk erfaring fra byggeplass for å bli en god prosjektleder, rådgiver, ingeniør, utvikler eller leder. Det holder ikke med bare teori. For meg synes løsningen åpenbar. Tar man yrkesfag, får man arbeidserfaring mens man utdanner seg. Ikke bare det, man får også betalt mens man gjør det. Og de fleste lærlinger får tilbud om fast jobb når de har fullført fag-/svennebrev.

Min datter på 9 år har lyst til å jobbe med dyr når hun blir voksen. Det kan selvfølgelig endre seg før hun skal ta sitt valg om utdanningsvei. Uansett hva hun bestemmer seg for, kommer jeg til å gi henne informasjon om mulighetene hun har. Og jeg kommer til å anbefale henne å ta yrkesfag som gir henne arbeidserfaring. Etter at hun har fått svennebrev, kommer verden til å ligge foran hennes føtter, og alle muligheter vil være åpne, enten hun ønsker å studere eller velger å bli en skikkelig dyktig fagarbeider. Velger hun bygg- og anleggsnæringen, så kommer jeg til å være en stolt mor!

10gode grunner til å velge bygg- og anleggsteknikk