Gamle Bergen Museum. Illustrasjon: AART architectsGamle Bergen Museum. Illustrasjon: AART architects

AART architects vinner konkurransen om Gamle Bergen Museum

Den danske arkitektvirksomheten AART architects har vunnet konkurransen om å tegne den nye publikumsbygg på Gamle Bergen Museum.

Virksomheten er blant annet kjent som arkitekten bag det nye Vikingtidsmuseeti Oslo.

På 1800-tallet var Bergen den største trebyen i Europa, hvor husene i tre dannet rammen rundt travle torg og gater. Det historiske bymiljøet kan gjenoppleves på Gamle Bergen Museum, som nå får et dansk anstrøk. Med SLA og Norconsult som underrådgivere har AART architects nemlig vunnet konkurransen om å forene og formidle friluftsmuseets fortelling i en ny publikumsbygg.

- Vinnerprosjektet har høy kvalitet, gode løsninger og et tidløst uttrykk som passer godt til de andre bygningene i museet. Gjennom dette prosjektet skal vi styrke fortellingen om museet, sette byhistorien inn i en større sammenheng og revitalisere nærområdet, forteller Marianne L. Nielsen, direktør for Bymuseet i Bergen og leder av juryens arbeid.

- Den nye publikumsbygg tar ikke bare formen sin fra de gamle trehusene. Den trekker også det historiske bymiljøet inn i foajeen og innrammer utsikten mot friluftsmuseet. Den vender seg innover og utover på én og samme tid. Alt sammen med fokus på å gi de besøkende en forsmak på den opplevelsen som venter, forteller Thomas Pedersen, leder av AART architects’ norske avdeling i en pressemelding.

- Vi ser frem til å arbeide videre med prosjektet og føye til et nytt kapittel i museets fantastiske fortelling om det gamle Bergen, supplerer han.

Den nye publikumsbyggfortolker det historiske bymiljøet ved å fremstå som tre forbundne, men forskjøvne saltakshus i tre. Samtidig som bygningen er tro mot byens kulturarv føyer den til en ny dimensjon i museumsopplevelsen og skaper en indre, romlig sammenheng. En sammenheng som understøttes av en sentralt plassert amfitrapp som inviterer til opphold og åpner utstillingsrommene på tvers av etasjene.