Viktige signaturer for bedre rekruttering

Det er mange steder og innen flere fag byggenæringen sliter med å rekruttere nye generasjoner inn i sine virksomheter. Nå tar Oslo kommune og Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO) et felles krafttak for å snu utviklingen i hovedstaden. Og arbeidet som nå settes i gang kan virkelig få en effekt om næringen spiller kortene sine riktig.

Onsdag ble nemlig en meget viktig avtale signert mellom Utdanningsetatens Bente Fredheim og styreleder John Ivar Mejlænder-Larsen i EBAO. Denne samarbeidsavtalen skal sørge for at elever på ungdomstrinnet i Oslo skal få mulighet til å utforske byggfaget gjennom kurs i bygging av småhus. Dette skjer først som et pilotprosjekt i seks skoler, men som skal spres til alle byens ungdomsskoler i løpet av 2018. I tillegg går man inn for en samarbeidsavtale som skal sikre at alle elever som oppfyller visse minstekrav får en læreplassgaranti. Det ligger mye arbeid bak dette omfattende samarbeidet, og det var tydelig at både næringens aktører og kommunen var meget tilfreds med å kunne formalisere dette viktige samarbeidet - og dette er noe begge parter har stor tro at skal få en reell effekt.

Og det er liten tvil om at det virkelig trengs et rekrutteringsløft innen bygg og anlegg i landets hovedstad. Gjennom mange år har søkertallene gått nedover innen bygg- og anleggsfagene. Andre utdanningsveier og yrkesvalg har dominert stadig mer, og for veldig mange gir det rett og slett ikke høy nok status å utdanne seg som fagarbeider innen bygg og anlegg. Uansett hva man har forsøkt, har man ikke klart å snu trenden. I 2016 var søkertallet skremmende lavt – kun 106 primærsøkere søkte seg til bygg- og anleggsteknikk. Dette er selvsagt et altfor lavt tall. Ikke minst står dette tallet i sterk kontrast til den enorme byggeaktiviteten vi nå ser i hovedstaden. Det trengs dermed åpenbart et krafttak for å få opp populariteten rundt fagutdanningen i Oslo igjen.

Det er flere momenter som har ført til at vi har kommet i en slik situasjon. Blant annet skyldes dette utviklingstrekk i et samfunn som stadig har blitt rikere, og samfunnsendringer er noe man ikke så lett kan styre eller påvirke, uansett hvor mye man prøver. Men at man nå må gjøre noe konkret er åpenbart, og dette er noe både arbeidsgiverne i byggenæringen, deres organisasjoner og samfunnet ellers også etter hvert har tatt skikkelig inn over seg. Byråd for næring og eierskap i Oslo, Geir Lippestad, har helt rett i sin uttalelse som han kom med under signeringen onsdag; «Det er viktig å bygge opp igjen den norske fagarbeideren».

Dette vil ikke bli lett og det vil ta tid, men det er arbeid som må gjøres. Og vi tror man vil lykkes om man jobber langsiktig og riktig. Onsdagens signering vil kunne vise seg å bli et viktig skritt på en slik vei. Med å få på plass en læreplassgaranti og at man får komme inn og fortelle om mulighetene som finnes i bygg og anlegg vil kunne utgjøre en forskjell for mange, og da snakker vi om både elevene, foreldrene, lærerne og skolerådgiverne. Mange vet rett og slett ikke om alle muligheter som finnes i næringen, men gjennom et slikt samarbeid vil man spre kunnskap systematisk over tid - og det vil til slutt få en effekt. Vi ser allerede tendenser i samfunnet på at holdningene har begynt å endre seg - forhåpentligvis er dette bare starten.

Både entreprenørene og kommunen skal ha skryt for samarbeidet som nå er formalisert. Her er det gjort mye solid arbeid. Forhåpentligvis er dette et samarbeid vi også kan se i en rekke andre byer og fylker - slike samarbeidsprosjekter trengs mange steder.

Så er det selvsagt også meget viktig at entreprenørene ute i næringen gjør sin jobb med å ta vare på alle som ønsker å bli en del av byggenæringen - uansett om lærlingene omfattes av en garanti eller ikke. Det er nok slik at det slett ikke er alle som har tatt sitt ansvar og bidratt til å sørge for å holde rekrutteringen oppe blant landets entreprenører de senere årene. Om man ikke tar dette ansvaret kan det få alvorlige konsekvenser, både for den enkelte virksomhet, for hele næringen og for utviklingen av samfunnet. Samfunnet trenger nye generasjoner med dyktige fagarbeidere - vi er rett og slett avhengige av det om vi skal klare å bygge samfunnet videre.