Uvær i nord fører til kolonnekjøring og ferjestans

E6 over Saltfjellet er stengt, og ferjer ligger til kai i påvente av at stormen skal gi seg. Det er glatte veier og vanskelige kjøreforhold på enn rekke strekninger nord i landet.

E6 over Saltfjellet og var stengt i noen timer natt til torsdag på grunn av uværet. Etter å ha vært åpnet for kolonnekjøring på strekningen noen timer torsdag morgen, varslet Vegvesenet at veien igjen var stengt på ubestemt tid.

Flere andre fjelloverganger i Nord-Norge har fått merke været, blant annet Beiarfjellet, hvor det også er kolonnekjøring inntil værforholdene tillater ordinær ferdsel.

Trafikalt er det først og fremst Nordland som er rammet av uværet, selv om det på enkelte strekninger i Troms meldes om kraftig snøfall, isete veier og vanskelige kjøreforhold. I Finnmark ble det ut over torsdagen varslet om stadig flere veistrekninger som måtte stenges på grunn av is, vind og dårlig vær eller kun åpnes for kolonnekjøring – blant annet fylkesvei 98 over Ifjordfjellet.

Stengte veier

E10 er stengt ved Bjørnfjell, mens E69 er stengt mellom Skarsvåg og Nordkapp, opplyser Statens vegvesen. Det er snø- og isdekke og kraftig vind en rekke andre steder.

E12 ved Umbukta i Nordland, samt riksvei 73 over Krutfjellet er stengt på ubestemt tid på grunn av uværet. Det samme gjelder strekningen Jakobsbakken-Sandnes i Fauske kommune.

Sent onsdag kveld var E6 også stengt over Kvænangsfjellet, noe som innebar at det ikke var mulig å benytte den viktigste ferdselsåren mellom Troms og Finnmark. Denne strekningen er åpnet igjen, men Vegvesenet varslet torsdag ettermiddag at veien kunne bli stengt igjen på kort varsel hvis værforholdene tilsier det.

Det er kolonnekjøring på flere veistrekninger: Fv889 Snefjord-Havøysund, Fv888 Hopseidet-Mehamn, Fv263 Mehamn-Gamvik og Fv241 Kifjord-Dyfjord.

Innstilte fergeavganger

Av ferjestrekningene som er berørt er Holm-Vennesund, Levang-Nesna, Kilboghavn-Jektvik, Svolvær-Skrova, Fiskebøl-Melbu, Flostad-Søvika, Lonkan-Kaljord stengt inntil videre.

Hurtigruteskipet MS Lofoten som var på vei nordover fra Trondheim onsdag kveld la til kai i Folda, og kansellerte de videre anløpene i Rørvik, Brønnøysund, Sandnessjøen, Nesna og Ørnes. Først fredag vil skipet legge fra kai, nordover fra Tromsø.

Tidlig torsdag ettermiddag varsler rederiet at flere av fergene nordover må avvente værforholdene: MS Nord-Norge avbryter nordgående seiling ved Honningsvåg, og seiler sørover fra Hammerfest i henhold til ruteplanen fredag. (©NTB)