På tide å fremsnakke næringen

Det har vært en relativt kraftig vekst i sysselsettingen i byggenæringen de senere årene. Fra 2008 til 2014 har antall sysselsatte økt fra 191.000 til 212.600. Store deler av denne veksten er kommet gjennom arbeidsinnvandring, samtidig som vi ser at ungdommen i altfor liten grad prioriterer bygg og anlegg.

Disse tallene kom frem i en FAFO-rapport, bestilt av BNL og EBA, som ble lagt frem onsdag.

Rapporten peker på at andelen sysselsatte i næringen fra Norge har gått ned fra 88 til 80 prosent, mens antall arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa har økt fra 5 til 12 prosent.

Rapporten viser dermed at mens sysselsettingen øker ser vi samtidig at for mange unge velger bort bygg og anlegg til fordel for andre karriereveier. Dette er en utvikling byggenæringen må jobbe enda hardere for å snu. For det er utvilsomt et tankekort at til tross for en stadig økende aktivitet i byggenæringen i årene etter finanskrisen, har søkingen til fagene i byggenæringen ikke hatt noen positiv utvikling. Samtidig har vi selvsagt også en risiko for at utenlandske arbeidere i større grad enn tidligere velger å dra hjem igjen for å jobbe, noe vi også i økende grad nå ser. Om næringen skal klare å håndtere en vekst, og fortsette å bygge landet, kan vi opplagt få en utfordring med at vi rett og slett ikke har menneskene som skal til for å håndtere oppgavene nasjonen er avhengig av. Dette er dermed ikke bare en utfordring for næringen og dens aktører, men for hele landet.

Frem til 2014 gikk søkertallene innen byggfagene relativt kraftig nedover, mens de heldigvis har snudd noe de siste par årene. Veksten er ikke stor, men den er merkbar. Så med en fortsatt god utvikling kan vi se en noe bedre rekruttering i tiden som kommer. Men dette er ikke en jobb som vil gå av seg selv. FAFO-rapporten viser med all tydelighet et mønster vi har sett gjennom flere år - ungdom velger i for stor grad andre yrkesveier enn bygg og anlegg.

Ikke overraskende er det også slik at kvinneandelen er meget lav; kvinner utgjør åtte prosent av de ansatte i næringen og bare to prosent i håndverksfagene. Her har hele næringen selvsagt et meget stor potensiale for økende rekruttering. Når nær halve befolkningen er fraværende, kan det bare gå en vei innen denne potensielle rekrutteringsgruppen. Dermed må det settes inn enda kraftigere og mer presise virkemidler for å tiltrekke seg kvinner til næringen, og da ikke minst håndverksfag. Byggenæringen har selvsagt utviklet seg mye de senere årene, og det er slett ikke slik alle fagene nå er preget av tungt og krevende manuelt arbeid. Selv om vi ikke kan skryte på oss å være ledende i den digitale utviklingen, har et skjedd veldig mye innen en rekke områder - og det er noe helt annet å jobbe innen bygg og anlegg enn for bare ti år siden.

Dette er selvsagt noe vi må fortelle alle unge som potensielt vil velge bygg og anlegg, både jenter og gutter. Og ikke minst må vi overbevise foreldre og skolerådgivere om at byggenæringen er en meget attraktiv vei å gå. Lønnen er generelt høy og inntekten sikker.

Det er viktig at hele næringen nå virkelig tar seg sammen og ser på rekrutteringsarbeidet med nye øyne - og ikke minst bidrar til å snakke opp næringen og fortelle om alle mulighetene som finnes. Vi har lenge nok sett på problemene.

Dessuten må vi passe på at også den utenlandske arbeidskraften fortsatt ønsker å ta på seg jobber i Norge – vi er rett og slett helt avhengige av utenlandsk arbeidskraft om vi skal klare å utføre oppgavene samfunnet krever av oss.