Thor Eek

- Boliglånsforskrift for folk flest

NBBL er lettet over at unntaksregelen på 10 prosent beholdes og at det kun blir en moderat skjerping av den mye omtalte boliglånsforskriften.

- Det nye kravet om maksimal gjeldsgrad på fem ganger inntekt rammer først og fremst mindre boliginvestorer. NBBL og andre aktører har dermed blitt hørt av Finansdepartementet, sier adm. dir. Thor Eek i NBBL.

NBBL gikk i høringsuttalelsen sterkt i mot Finanstilsynets forslag om å fjerne eller innskrenke unntaksregelen da den fremstod som en rigid og lite treffsikker løsning.

- Spesielt førstegangskjøpere og de med lavest inntekt hadde blitt hardt rammet. Mange låntakere kan gjennom andre kriterier sannsynliggjøre en god betjeningsevne og bør derfor ikke utestenges fra kreditt-/boligmarkedet. I slike tilfeller bør regelverket åpne for at bankene kan gjøre et godt bankhåndverk gjennom unntaksregelen. Å eie en egen bolig er et fundament i den norske velferdsmodellen basert på en bevisst og ønsket politikk – det er viktig å huske at denne eierlinjen i norsk boligpolitikk forplikter, legger Eek til.