De første selvkjørende bilene og bussene kan rulle på norske veier allerede neste høst. Her samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Solvik-Olsen åpner for førerløse biler

De første selvkjørende bilene og bussene kan rulle på norske veier allerede neste høst.

– I dag er reglene slik at en fører skal kontrollere kjøretøyet til enhver tid. Men med det regelverket som vi lager nå, vil du nå kunne teste førerløse kjøretøy innenfor lovens rammer, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til E24.

Departementet sender i disse dager ut et lovforslag på høring som åpner for utprøving av selvkjørende kjøretøy i trafikken. Håpet er at den nye loven blir vedtatt våren 2017.

Målet er å gradvis fase inn teknologien som er ventet å revolusjonere transportsektoren på norske veier.

– Vi trenger praktisk erfaring før vi tar de neste stegene. Det er mye man trenger å lære, men vi tror det gjøres best ved å prøve det ut i den virkelige verden, sier han.

Om loven blir en realitet, må drosjeselskaper, kollektivselskaper, bilprodusenter og andre som vil teste førerløse kjøretøy, søke tillatelse hos norske myndigheter.

Tillatelsen kan begrenses til å gjelde et konkret kjøretøy eller en kjøretøygruppe. Den kan også begrenses i tid, til et bestemt geografisk område eller til en bestemt veistrekning.

Enkelte forsøk med selvkjørende busser er allerede gjort i Norge, men aldri i normal trafikk.