Peab Bjørn Bygg merker stor pågang i Tromsø, forteller daglig leder Arild Østgård. I år satser entreprenøren på en omsetning på rundt milliarden.

Peab Bjørn Bygg går for milliardomsetning

Peab Bjørn Bygg gjør det godt på hjemmebane oppe i nord. I år satser den nordnorske entreprenøren på en omsetning på rundt en milliard kroner.

Peab Bjørn Bygg styrker seg med flere store prosjekter i Tromsø.

I 2017 regner Peab Bjørn Bygg med at omtrent halvparten av omsetningen kommer fra fire store prosjekter i entreprenørens hjemby. Medisin- og helsefagbygget ved Universitetet i Tromsø, Havneterminalen, Tromsøbadet og bygget hvor Peab Bjørn Bygg selv flytter inn i 2017, QB, er alle prosjekter for flere 100 millioner som Tromsø-entreprenøren har sikret seg.

– Det er høytrykk i Tromsø by nå, mens vi merker vi har hatt en klar nedgang i Finnmark fra 2014 til 2016. Det har nok mest med at vi hadde litt vel høy aktivitet der oppe for noen år siden, men vi merker også at oljestoppen har påvirket Finnmarks-markedet kraftig, sier daglig leder i Peab Bjørn Bygg, Arild Østgård, til Byggeindustrien.

Trykk i Tromsø

Mens entreprenøren tidligere har flydd arbeidere fra Tromsø til prosjekter nordover, har de nå blitt nødt til å fly inn ansatte fra Finnmark for å bistå i det travle Tromsø-markedet.

– Det er virkelig Tromsø hvor det skjer nå. Både når det kommer til boliger og offentlige prosjekter, er det her trykket ligger, sier han.

Østgård anslår at boligbygging omtrent utgjør en tredjedel av omsetningen til Peab Bjørn Bygg.

Mens entreprenøren kunne registrere en omsetning på 924 millioner kroner og et driftsresultat på 20 millioner i fjor, tror Østgård på enda bedre tall i år.

– Vi forventer rundt en milliard kroner i omsetning i år, og en enda bedre driftsmargin. Jevnt over har bedre resultater på det aller meste i år, men vi må jo også huske på at vi driver i en marginal bransje sier han.

Fokus på arbeiderne

I løpet av 2016 har Peab Bjørn Bygg ansatt omtrent 20 nye ansatte i ledende stillinger i bedriften.

– Det er for eksempel en god del som har kommet fra oljebransjen. Vi er stolte over at vi produserer så mye som vi gjør med egne håndverkere. Samtidig har vi et lavt sykefravær ned på fire prosent. HMS-arbeidet er noe vi aldri skal til å si oss helt fornøyde med, men dette mener vi er et godt tall, forteller Østgård.

Den rundt 300 mann sterke bedriften passer også på å ha en lærlingeandel på rundt ti prosent.

– Vi har rundt 30 lærlinger hos oss. Dette er vi veldig nøye på, og vi er også svært opptatte av at det legges inn mye krefter i kampen mot arbeidslivskriminalitet i bransjen. Ingen slipper helt unna, og vi har selv måttet bortvise selskaper fra våre arbeidsplasser hvor vi har avdekket at de opererer i en gråsone. Vi er veldig skuffet over at det nå er bevilget mindre penger til Arbeidstilsynet i statsbudsjettet, sier han.

Østgård etterlyser også større engasjement fra de offentlige bestillerne når det kommer til å etterspørre lærlinger på sine prosjekter.

Sterke merker

Det er nå snart ti år siden Bjørn Bygg kom inn i Peab, og Østgård forteller at det har fungert godt for den nordlige entreprenøren.

– For oss har dette vært en veldig god løsning. Det har ikke medført store endringer, men betyr ganske enkelt at sjefen sitter i Sverige. Vi drar nytte av stordriftsfordelene i Peab, og vi har solid kapital i ryggen når det kommer til eiendomsinvesteringer, forteller Østgård fornøyd.

– Bjørn Bygg og Peab er to sterke merkevarer som lever godt ved siden av hverandre, sier han.

Østgård forteller at selv om Nord-Norge som region har sine utfordringer med uttynning i distriktene og en aldrende befolkning, er det fortsatt god aktivitet i mange næringssektorer, og både turisme og utdanning er gode motorer i regionen.

– Det er mye på gang her oppe. Vi ser optimistisk på byggemarkedet i nord, slår han fast.