Sjelden ørret stopper utbygging til 300 millioner

Utbyggingen av et kraftverk i Gloppen i Sogn og Fjordane til rundt 300 millioner kroner kan falle i fisk.

– Det eneste de ikke har undersøkt, er forekomsten av isbjørner og sibirske tigre, tordner Jan Roar Fløttre overfor Bergens Tidende.

Han er en av omtrent tretti grunneiere som ville bygge kraftverk til mer enn 300 millioner kroner nedenfor E39 mellom Byrkjelo og Breimsvatnet i Sogn og Fjordane.

Eksperter hyret inn av lokale utbyggingsmotstanderne slår i en rapport fast at Breimselva er viktig for storørreten. Kraftselskapets innleide eksperter er på sin side klare på at den mye omtalte storørreten ikke bruker Breimselva som gyte- og oppvekstområde.

– Vårt ønske er at folk her i Breim skal få utnytte naturressursen som renner gjennom bygden. Vi vil at det også skal bo folk her i fremtiden. 95 prosent av innbyggerne her er positive til kraftverk. Men disse konsulentrapportene tar litt knekken på oss. Situasjonen er fortvilende og tapper oss for ressurser, sier Jan Roar Fløttre, påtroppende styreleder og en av grunneierne bak Breim Kraft.

I Gloppen valgte vassdragsmyndighetene å stole på rapporten som kraftmotstandernes innleide konsulenter fikk laget, og Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) fraråder nå utbygging av Breimselva av hensyn til nettopp storørreten.

«Storørret er av nasjonal verdi og representerer biologiske og kulturelle verdier som er viktig å bevare», skriver NVE i sin innstilling.

Grunneierne i Breim har ennå ikke gitt opp håpet om få bygget kraftverk i vassdraget, skriver Bergens Tidende. De har forlatt det opprinnelige utbyggingsalternativet, men setter sin lit til at Olje- og energidepartementet tillater et alternativt og litt mindre prosjekt som de mener gir minimale inngrep. NVE har imidlertid gått imot også dette utbyggingsalternativet.