Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Solvik-Olsen i bomfeide med NAF

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i bilist-partiet Frp er oppgitt over kritikken fra bilistenes interesseorganisasjon NAF. Striden står om regjeringens bompengeløfte.

Solvik-Olsen mener NAF burde juble framfor å så tvil om de lovede bompengekuttene lar seg gjennomføre.

– Endelig har de en statsråd og en regjering som aktivt fremmer løsninger for å kutte bompengenivået. Men takken fra NAF er at de indirekte kritiserer regjeringen, sier en skuffet samferdselsminister til NTB.

– NAF må bestemme seg for om de mener det er konstruktivt å kjempe bilistenes kamp ved å kritisere en regjering som viser enorm politisk vilje til å støtte bilistene, sier Solvik-Olsen.

Tviler på bomløfte

NAF slo i forrige uke fast at bilavgiftspakken i statsbudsjettet neppe vil gi 10 prosent kutt i bompengesatsene neste år. «Oversalg» og «lek med tall» var blant karakteristikkene.

– I beste fall kan man håpe på en slik reduksjon på sikt, men i praksis er alt opp til bomselskapene selv, sa kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal til NTB.

Ifølge regjeringen skal en tilskuddsordning på 500 millioner kroner gi lavere bomsatser utenfor de store byene. Men tilskuddet skal først utbetales etter søknad – til prosjekter som slutter seg til de nye regionale bomselskapene og som legger om til ny takst- og rabattstruktur.

NAF støtter bompengereformen, men viser til at det er mye lokal motvilje flere steder, og poengterer at den uansett vil ta tid å gjennomføre.

– Når statsministeren selv presenterte 10 prosent reduksjon i bomsatsene som en kompensasjon til bilistene for økte drivstoffavgifter, er det en sannhet med store modifikasjoner, sa Sagedal i intervjuet som samferdselsministeren reagerer på.

– Bør glede seg

Ketil Solvik-Olsen mener NAF bør glede seg over at det «endelig er politisk vilje og handlekraft» til å gi bilistene avgiftslettelser.

– Vi begynner nå å se balanse i hva bilistene betaler inn i avgifter, og det bilistene får tilbake i veiinvesteringer og veivedlikehold. Det burde NAF juble for, sier han.

Samferdselsministeren og Frp-nestlederen mener NAF heller burde ha rettet oppmerksomheten mot «de øvrige partiene».

– Det er for meg rimelig spesielt at NAF velger å kritisere den regjeringen som totalt sett foreslår en markant avgiftslettelse for bilistene, sier Solvik-Olsen og viser til kutt i blant annet omregistreringsavgift, årsavgift, motorsykkelavgifter og campingvognavgifter.mpe bilistenes kamp ved å kritisere en regjering som viser enorm politisk vilje for å støtte bilistene, sier Solvik-Olsen.