BNLs kulturprosjekt hadde første møte med referansengruppen onsdag 12. oktober. Foto: BNL

BNL ser på utenlandsk arbeidskraft

BNL har satt i gang et prosjekt for å se inn i mulighetene og utfordringene som ligger i den høye andelene utenlandske arbeidstakere i den norske byggenæringen.

Opptil 30 prosent av de som jobber i byggenæringen i Norge, kommer fra utlandet, skriver BNL i en pressemelding. Dette vil bransjeforeningen se nærmere på i et stort forskningsprosjekt i samarbeid med blant andre SINTEF.

– Målet med prosjektet er å frembringe ny kunnskap, samt øke bevisstheten rundt kulturforskjeller, uttaler Iwona Kilanowska, som til daglig jobber i BNL som rådgiver i avdeling for arbeidsgiverpolitikk og HMS.

Onsdag 12. oktober hadde BNL-prosjektet første møtet med både styrings- og referansegruppe.

– Gjennom prosjektet ønsker vi å gjennomføre en bred kartlegging av status for hvordan internasjonalisering påvirker arbeidsmiljø og sikkerhet i byggenæringen. Vi ønsker å se på holdninger, kommunikasjon, ledelse og organisering sier Kilanowska.

– Prosjektet skal ikke bare se på utfordringene, men også de mulige gevinstene som ligger i å ha et flerkulturelt arbeidsmiljø, sier hun videre. Det finnes mange eksempler på at mangfold i arbeidslivet bidrar til innovasjon og produktivitet, og vi håper på å finne dette også i byggenæringen, fortsetter hun i pressemeldingen.
BNL har engasjert SINTEF til å kartlegge og sammenfatte kunnskap om utenlandsk arbeidskraft i byggenæringen.

SINTEF skal blant annet bidra med å sammenfatte og utføre re-analyser av tidligere forskning, samt en litteraturstudie. Deretter vil BNL gå ut med spørreundersøkelser og intervjuer om flerkulturell arbeidskraft ute i bedriftene.

– Vi håper å nå de fleste av BNLs medlemsbedrifter med vår brede spørreundersøkelsen. I tillegg er det lagt opp til å bruke flere casebedrifter til å kunne gå mer i dybden på spørsmål, samt observere relasjoner og prosesser på byggeplasser. Vi har store forventninger til dette prosjektet, sier Siri Bergh, direktør for avdeling for arbeidsgiverpolitikk og HMS i BNL.

Prosjektgruppen ledes av Iwona Kilanowska fra BNL. I prosjektgruppen deltar også Jomar Talsnes Heggdal, Kinga Wasilkiewicz og Stine Skaufel Kilskar fra SINTEF, samt Bjørn Nygaard fra ideThandling. Bedrifter og representanter fra BNL-fellesskapet, samt Fellesforbundet skal også være bidragsytere, heter det i pressemeldingen.