Det er ventet intens nedbør på Vestlandet tirsdag. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Opp mot 100 millimeter nedbør på Vestlandet tirsdag

Det er ventet intens nedbør på Vestlandet tirsdag. NVE har oppgradert både flom- og flomskredfaren til gult nivå, og Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel.

Det er restene av den tropiske stormen Karl som skaper mer vind og nedbør enn normalt, sier John Smits, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til NTB.

– Da blir det ganske intens nedbør på Vestlandet. Mellom 70 og 100 millimeter i løpet av perioden, sier Smits.

Han sier restene av den tropiske stormen for øyeblikket ligger i Atlanterhavet, sørvest for Island, og er på vei mot deler av Norge, og vil gi en del vind. Ved Stad ventes det kortvarig full storm.

Liten storm

– Vi venter økning til liten storm på kysten av Vestlandet fra tirsdag kveld, sier Smits.

Meteorologisk institutt har også sendt ut OBS-varsel for Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har for Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane oppgradert jord- og flomskredfaren til gult nivå. For fylkene Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland har NVE oppgradert varsel om flom til samme nivå.

Gult nivå

Gult nivå for jordskred betyr at det ventes noen skred, og at enkelte store hendelser kan forekomme. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Gult nivå for flom betyr at det er fare for lokale oversvømmelser på grunn av raskt økende vannføring i bekker/småelver.

Tirsdag ettermiddag og kveld sørlig liten storm utsatte steder i fjellet i Agder-fylkene og det meste av Østlandet.