Tilgang på informasjon avgjørende i kampen mot arbeidslivskriminalitet

Kampen mot arbeidslivskriminaliteten pågår for fullt i byggenæringen. Hele verdikjeden, samt myndighetene, arbeider stadig med å få på plass nye virkemidler som kan være med på å bedre situasjonen. Så langt har man ikke fått til nok.

En av de viktigste virkemidlene som kan benyttes i denne kampen, er informasjon. Tilgang på informasjon vil kunne gjøre livet for de som arbeider hver dag for å unngå å følge lover og regler noe vanskeligere. De kriminelle er dyktige – og har dessverre ofte ligget noen hakk foran de som prøver å stoppe dem. En av årsakene til dette er at informasjonsflyten mellom alle de ulike aktørene som vil problemet til livs, ikke har vært god nok. Det har den senere tiden vært jobbet mye med å bedre informasjonsflyten gjennom tettere samarbeid mellom de ulike offentlige etatene. Dette har hjulpet, men lovverket gjør at dette kan være vanskelig å få en fullgod løsning på – men det jobbes fortsatt med dette – og det er gjort fremskritt. Det er kommet på plass flere felles samarbeidsforumer hvor deling av informasjon forekommer, og hvor man får implementert nye og utvidede rutiner og retningslinjer.

Mange vil nok hevde det fortsatt er altfor lett å være kjeltring i byggenæringen. Enn så lenge er det nok dessverre fortsatt slik at de som bryter lover og regler vinner frem og sikrer seg jobber, om de prøver hardt nok. Men det jobber heldigvis kontinuerlig for å endre på dette, og det må man selvsagt også gjøre. Denne kampen vil pågå i mange år fremover, og skal man klare å endre på utviklingsmønsteret, må man rett og slett gå i krigen hver eneste dag – og man må gå i samlet tropp – og ikke minst må man bedre informasjonsflyten mellom alle som jobber med samme mål i sikte.

Det at Jernbaneverket nå vil presse på for å be om utvidede opplysninger via sine leverandører, vil kunne gjøre det litt vanskeligere for de som vil jukse. Den store byggherren har inngått samarbeid med Skatteetaten og vil kreve fullmakt fra sine leverandører til å kunne hente taushetsbelagt skatte- og avgiftsinformasjon. Forhåpentligvis klarer man på denne måten å stanse noen som ellers ville kommet gjennom nåløyet. Vi trenger flere lignende forslag som jobber i samme retning.

…og Erna, næringen ønsker fortsatt enda flere kokrete handlinger fra regjeringen i problematikken rundt arbeidslivskriminaliteten. VI håper det kommer mer - og at det kommer raskt.