Juks tar liv

Etter det tragiske jordskjelvet i Italia i forrige uke er det kommet frem opplysninger om at omfattende juks i praktisering av byggeforskriftene kan ha kostet flere liv. 

Det meldes om at flere av de hardt rammende byggene nylig var renovert og skulle være bygget for å tåle skjelv i den størrelsesorden som vi så natt til forrige onsdag. Likevel raste flere av dem ned på grunn av jordskjelvet - og flere liv skal ha gått tapt som følge av kollapsen av disse byggene. Myndighetene har nå satt i gang et større etterforskningsarbeid for å finne ut om flere av de kollapsede bygningene, som egentlig skulle stått igjen etter skjelvet, er rammet av juks og svindel i byggefasen og at man ikke har fulgt gjeldende regelverk.

Det er ikke første gang man har hatt utfordringer med dårlig kvalitet på bygninger i denne delen av Europa. Kriminelle grupperinger har et godt forfeste også den italienske byggenæringen, og det er rapporter om juks rundt bruk av for lite og for dårlige byggematerialer, selvsagt for å tjene noen ekstra kroner. Ved denne typen skjelv får dette katastrofale konsekvenser, og vi håper de de aktuelle personer og selskaper må stå til ansvar for dette. Som etterforskningsleder i Rieti, Giuseppe Saieva uttaler, kan ikke de høye dødstallene kun forklares med rene tilfeldigheter. «Om bygningene hadde vært bygget som de er i Japan, ville de ikke ha kollapset», sier han.

Nå frykter myndighetene også at kriminelle grupperinger skal komme inn med store oppdrag i gjenoppbyggingsarbeidet. Man har tidligere erfaringer på at slike massive oppdrag kan tiltrekke seg selskaper som ikke burde være en del av et slikt arbeid. Som i andre land kan det ofte være vanskelig å skille ut de som ønsker å jukse og de mer seriøse aktørene – de italienske myndighetene har derfor en stor og viktig jobb foran seg.

Man må selvsagt også undersøke andre viktige bygninger i nærliggende områder hvor man kan ha mistanker om lignende svakheter. Som kjent er dette området belastet med relativt hyppige jordskjelv, som selvsagt kan føre til store ødeleggelser også i årene fremover.

I Norge har vi vært forskånet for de store ødeleggelsene skjelvene med dødelig utgang, selv om vi også har hatt relativt kraftige skjelv i nyere tid. Det kraftigste, som skjedde ved Svalbard i 2008, førte ikke til noen skader på hverken folk eller bygninger. Hadde dette skjelvet, som målte 6,2 på Richters skala, rammet andre deler av Norge kunne konsekvensene blitt større. I forrige uke ropte Rådgivende Ingeniørers Forening et varsku om at vi opplever en falsk jordskjelvtrygghet i Norge.

Det snakkes mye om at kriminelle aktører også er urovekkende tungt inne på flere byggeplasser i Norge. Man kan derfor selvsagt stille spørsmåltegn om det er tenkelig at også norske bygg skulle få problemer under et større jordskjelv – både på grunn av manglende kunnskap eller rett og slett for slike virksomheter har spart på materialkostnader. Vi både regner med og håper at dette ikke er noen problem som vi trenger frykte. Ingenting er selvsagt umulig, men vi har bra kontrollmekanismer som forhåpentligvis ville fagnet opp noe slikt, og at vi dermed skal ha sikret oss godt nok. Det finnes likevel en rekke bygninger som er satt opp under helt andre krav enn dagens byggeforskrifter krever – så det er helt klart på sin plass å se nærmere på hvor godt vi faktisk er sikret mot jordskjelv i Norge.