– Jeg gleder meg til å realisere produksjon av fornybart og bærekraftig drivstoff i Norge, Olav Falk-Pedersen.

Olav Falk-Pedersen ny styreleder i Biozin

Samtlige aksjer i Biozin AS (tidl. SynSel Scandinavia AS) er nå overtatt av Bergene Holm AS, som har økt aksjekapitalen i Biozin AS til 7,2 millioner kroner. Olav Falk-Pedersen (54) fra Nøtterøy er valgt inn som ny styreleder i selskapet. 

Tidligere styreleder Reidar Bergene Holm (70) fortsetter som styremedlem sammen med adm. dir. Erland Løkken.

Falk-Pedersen er utdannet sivilingeniør fra NTNU og har yrkesmessig bakgrunn fra teknologiutvikling i bl.a. Kværner, Grenland Framnes og Gassnova SF, med over 20 års erfaring fra ledende stillinger nasjonalt og internasjonalt innenfor olje- og gassektoren. I tillegg til privat næringsliv har han også jobbet med offentlige beslutningsprosesser. For tiden leder han det fylkeskommunale prosjektet «Verdiskapningsinitiativet i Vestfold».

Gleder seg
– Jeg gleder meg til å realisere produksjon av fornybart og bærekraftig drivstoff i Norge. Realisering er viktig for miljø, for skogbruk og industri, og i tråd med myndighetenes ønsker, sier Falk-Pedersen i en pressemelding.

– Fullt utbygd kan prosjektene gi stort behov for biprodukter fra skogbruk og treindustri, med et minimum av transport. De forskjellige produksjonsbedriftene er planlagt etablert i distrikter hvor det er behov for arbeidsplasser og aktivitet. At en av disse bedriftene kan bli realisert i Vestfold, gjør oppgaven dobbelt interessant, sier han.

Biozin AS arbeider for å realisere produksjonsanlegg for flytende drivstoff i Åmli, Hof, Ringerike, Ringsaker og Eidskog kommuner. Hvert anlegg vil ha et virkesforbruk på 700.000 m 3/år. Som råstoff kan nyttes alle slags skogsvirke, dvs. massevirke av alle treslag, grener / topp samt biprodukter fra treindustrien. Også halm kan nyttes som råstoff.

- Regional lokalisering gir mulighet for å få frem store råstoffvolum med moderat transportkostnad. Den brede råstoffbasen åpner også for kraftfulle tiltak mot gjengroing. Et biprodukt fra biozinproduksjonen vil være biokarbon som kan nyttes som fornybar og bærekraftig brensel, gjødsel og reduksjonsmiddelm heter det i meldingen

– Satsing på biodrivstoff gir store muligheter for norsk treindustri
– En forutsetning for at Norge skal kunne bidra til klimagassbesparelser er å ta skogen i bruk, sier administrerende direktør i Treindustrien Heidi Finstad.

Biozin, som eies av Treindustriens medlemsbedrift Bergene Holm AS satser nå offensivt på storskala produksjon av avansert biodrivstoff basert på massevirke og restprodukter fra skogbruk og treindustri.

- Ved å utnytte overskudd av både massevirke, skogsavfall og sidestrømmer fra treindustrien som sagflis, bark, sagspon og avkapp kan man lage avansert biodrivstoff uten at dette går ut over matproduksjon. Teknologien er utviklet og kan gi drivstoff av god kvalitet som samtidig reduserer klimagassutslippene, heter det i en melding fra Treindustrien.

Heidi Finstad

- Industrien tar ansvar – nå må rammebetingelser sikres. Det er svært positivt at regjeringen foreslår å øke omsetningskravet for biodrivstoff til veitransport. Det er med på å gi rammebetingelser som gjør det mulig å investere og gir industrien konkurransekraft. Treindustrien sendte nylig en høringsuttalelse til Klima- og miljødepartementet der vi støtter kravet om økt innblanding av biodrivstoff fra 5,5 til 7 prosent. Det er da viktig at økningen kommer ved hjelp av avansert biodrivstoff, slik som biozin. Det har lenge blitt snakket om bioøkonomien. Krav om økt omsetning av biodrivstoff og spesielt avansert biodrivstoff, er et konkret virkemiddel som gir industrien rammebetingelser til å kunne satse offensivt, sier Finstad.

Hun mener økt omsetningskrav for avansert biodrivstoff kan gi en rekke positive effekter.
– Treindustriens hovedprodukter er byggematerialer, og ved å få opp lønnsomheten for biprodukter og sidestrømmer økes innovasjonsevnen i hele verdikjeden og i flere sektorer. Treindustrien og sagbrukene leverte tidligere store mengder flis og annet restråstoff til papirfabrikkene her i landet. Nedleggelsen av slike fabrikker har hatt store negative ringvirkninger for hele den trebaserte industrien, som har vært nødt til å kaste seg rundt og tenke nytt. At det nå foreligger konkrete initiativ blant Treindustriens medlemsbedrifter om storskala produksjon av avansert biodrivstoff, basert på massevirke og restprodukter fra skogbruk og treindustri, kan få store positive ringvirkninger for hele verdikjeden, sier Finstad.