En redningsarbeider i ruinene i Amatrice i Italia. Foto: Ciro De Luca / Reuters / NTB scanpix

Gransker byggefusk etter jordskjelvet i Italia

Italienske myndigheter vil undersøke om forsømmelser eller svindel mot byggeforskriftene var del av årsaken til de høye dødstallene i jordskjelvet.

Myndighetene har også varslet tiltak for å forhindre at organiserte kriminelle sikrer seg de lukrative byggekontraktene som blir lyst ut for å gjenoppbygge de jordskjelvrammede områdene.

– Risikoen for infiltrasjon er alltid stor. Gjennoppbyggingsarbeid etter jordskjelv er historisk sett fristende for kriminelle grupper, sa statsadvokat Franco Roberti til La Repubblica søndag.

Minst 290 mennesker omkom i jordskjelvet som rammet sentrale deler av Italia natt til onsdag, de fleste av dem i landsbyen Amatrice, rundt 130 kilometer øst for Roma.

Letearbeidet fortsetter, og søndag ble tre nye personer funnet omkommet i ruinene i Amatrice.

Italienske myndigheter undersøker en rekke bygninger med tanke på forsømmelse eller svindel i henhold til byggeforskrifter.

Gransker flere bygg

Ifølge etterforskningsleder i Rieti, Giuseppe Saieva, kan ikke de høye dødstallene kun forklares med «rene tilfeldigheter».

– Om bygningene hadde vært bygget som de er i Japan, ville de ikke ha kollapset, sa Saieva.

Myndighetene gransker blant annet en barneskole som kollapset i jordskjelvet. Mange ble sjokkert da den ikke tålte onsdagens jordskjelv, ettersom den ble pusset opp i 2012 for at den skulle være motstandsdyktig mot nettopp skjelv.

Også et klokketårn som nylig ble renovert etter det forrige store jordskjelvet i Italia, skal undersøkes av myndighetene. Da klokketårnet kollapset, døde en familie på fire som sov i et hus like i nærheten.

Paven besøker ofre

Pave Frans vil i løpet av de kommende dagene besøke de italienske landsbyene som ble hardest rammet i jordskjelvet.

Søndag ba paven for ofrene, deres etterlatte og innbyggerne i det jordskjelvrammede området.

– Kirken står sammen med dem i lidelsene, sa pave Frans.