Vi trenger en jordskjelv-debatt i Norge

Det dødelige og ødeleggende jordskjelvet i Italia har på ny bidratt til å sette jordskjelvsikringen på dagsorden i Norge. Er jordskjelvsikringen godt nok ivaretatt?

De dystre tallene så langt tyder på at minst 250 personer har omkommet etter jordskjelvet i Italia onsdag. Dette tallet kan stige ytterligere. I tillegg til de menneskelige lidelsene er de materielle ødeleggelsene enorme.

Det er ikke første gang Italia rammes av jordskjelv, og med den plasseringen landet har, bruddlinjen mellom to kontinentalplater går tvers gjennom landet, er det nok heller ikke siste gang de rammes av et kraftig jordskjelv.

I Norge er vi heldige som har vært forskånet for de store ødeleggende jordskjelvene. Skadene har stort sett vært mindre og materielle. Hva fremtiden vil bringe er ikke lett å spå, men vi skal ikke være spesielt utsatt. Det er likevel ikke det samme som å si at vi er forskånet for kraftige jordskjelv. Det har vært tidligere, og det vil komme igjen – men når dette skjer kan man ikke forutse.

Jordskjelvet i Italia onsdag målte 6,2 på Richters skala. I Norge inntraff det kraftigste målte jordskjelvet ved Svalbard så sent som i 2008. Det ble målt til en styrke på 6,2 på Richters skala. Episenteret lå ved Billefjorden og det ble ingen store skader. I ytre Oslofjord var det et kraftig jordskjelv tilbake i 1904, som ble målt til 5,4 på skalaen, og dette medførte en god del skader på bygninger, men ingen omkom.

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) mener det ikke gjøres nok for å forebygge mot kraftige jordskjelv, og at vi har en falsk trygghet rundt dette i Norge. Skulle et kraftig skjelv inntreffe kan vi bli hardt rammet, selv om vi stort sett bygger solid her i landet. I 2005 ble regelverket rundt sikring mot jordskjelv innskjerpet. Bygg etter den tid skal tåle skjelv på 6,5 på Richters skala. Byggene før dette har ikke krav om en slik sikring – og dette omfatter da langt de fleste byggene som finnes rundt om i landet. RIF mener derfor at samfunnskritiske bygg bør vurderes og sikres. Det er vanskelig å være uenig med dette. Man bør helt klart ta en gjennomgang, i hvert fall av viktigste byggene. Kritiske funksjoner rundt om i landet kan risikere å bli satt helt ut av spill om et kraftig skjelv skulle ramme.

Dette vil naturligvis avstedkomme store kostnader, men det burde ikke være slik at vi setter oss i en situasjon der jordskjelvsikring bevisst prioriteres bort. Vi håper derfor uttalelsene til RIF nå vil få noen og enhver til å våkne – debatten om jordskjelvsikring må rett og slett komme. Og dette er en debatt man ikke bør utsette. Når neste skjelv inntreffer er det ingen som kan forutsi.