Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Masteroppgave: Jordflytting gir produktive arealer

I konflikten mellom jordvern og utbygging i sentrale strøk, kan jordflytting være en løsning, fastslår NMBU-student Torhild Narvestad Anda i en masteroppgave.

I masteroppgaven har Anda ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) dokumentert hvordan jordflytting kan fungere i praksis.

Hun har sett nærmere på jordarealer som ble flyttet i forbindelse med omleggingen av daværende E76, nå fylkesvei 283, i Nedre Eiker i Buskerud i 1981, og sammenlignet denne jorden med opprinnelig jordsmonn i direkte tilknytning, blant annet gjennom beskrivelse av jordprofiler.

Resultatene av jordflyttingen viser at arealene med flyttet jordsmonn ble produktive og på nivå med referansejord som har vært dyrket på vanlig måte i lang tid, fastslår Anda i masteroppgaven.

Jordflytting er aktuelt ikke minst fordi det inngår i reguleringsplanene for utbyggingen av E18 gjennom Ås og Ski kommuner i Akershus. Statens vegvesen skal erstatte 100 prosent av all dyrket jord som blir lagt beslag på som følge av den vedtatte utbyggingen. I forbindelse med en mulig utbygging av et IKEA-varehus på dyrket jord i Vestby kommune er jordflytting også aktuelt.