Leilighetsstørrelser splitter boligutvalget

Boligutvalget som byrådet i Oslos har satt ned for å øke boligbyggingen er splittet i spørsmålet om leilighetsstørrelser i hovedstaden.

Dagens Næringsliv forteller at halvparten anført av kommunale og statlige organer vil beholde dagens ordning som regulerer størrelsen på leilighetene i prosjektene. Oslo-reglene tilsier at maksimalt 35 prosent av leilighetene kan være mellom 35 og 50 kvadratmeter BTA, og at minst 40 prosent skal være over 80 kvadratmeter. Logikken bak dette er at de ønsker å øke andelen familieboliger i deler av hovedstaden.

Den andre halvparten, bestående av aktører fra byggenæringen, mener lempinger på denne ordningen vil gjøre det lettere å bygge mer i Oslo-gryta. De vil at det åpnes for flere småleiligheter, og at andelen stor leiligheter reduseres.

At ikke hele utvalget støtter lemping av størrelseskravene forundrer mange.

- Jeg forstår ikke hvordan det med dagens markedssituasjon kan være et mål å øke andelen større familieboliger i sentrum. Skal vi bygge boliger for en haug med hagesøkende barnefamilier som ikke ønsker å bo i sentrum mens unge, enslige mennesker blir prispresset ut til periferien, spør Nejra Macic i Prognosesenteret til Dagens Næringsliv.