Herman Bruserud, overleverte mandag NOU-rapporten til statssekretær Gjermund Hagesæter (FrP).

Slik kan de endre bustadoppføringslova

Et lovutvalg vil gjøre flere endringer i bustadoppføringslova for å gjøre det enklere, raskere og billigere å bygge boliger.

Et lovutvalg har i løpet av 2015 og 2016 evaluert garantireglene i bustadoppføringslova.

Utvalgets leder, førsteamanuensis Herman Bruserud, overleverte mandag NOU-rapporten til statssekretær Gjermund Hagesæter (FrP) i Justis- og beredskapsdepartementet.

Hagesæter sier evalueringsarbeidet er et av flere tiltak som skal bidra til en mer stabil utvikling i boligmarkedet.

- Dette er et veldig viktig arbeid, og målet er å bidra til enklere, raskere og billigere boligbygging. Vi vil få fart på boligbyggingen. Samtidig vil vi stanse den bratte stigning vi ser boligprisutviklingen, spesielt i sentrale strøk. Den er nok ikke bærekraftig i det lange løp, sier han.

Hagesæter sier utvalget har vært svært effektive.

- Utvalget har klart å holde seg innenfor en kort tidsramme, og de har gjort en grundig jobb. Dette skal bli spennende å se videre på, sier han, og legger til at utredningen nå skal ut på høring.

Viktig for byggenæringen

Under sin presentasjon av utredningen sa Bruserud at de blant annet foreslår å senke garantitiden for nye boliger, og gjøre det enklere for byggmestre å stille garantier som er nødvendige for å bygge nye boliger.

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, har selv vært med i arbeidet med utarbeidelsen av utredningen, og er svært godt fornøyd med resultatet.

- Vi er veldig godt fornøyd med hva som er kommet ut av NOU-arbeidet. Dette er viktig for byggenæringen, og noe vi har jobbet med å få til i lang tid, sier Jæger til Byggeindustrien.

Han håper nå regjeringen raskest mulig kan legge dette ut på høring.

- Da kan man få fremmet en proposisjon i høst som kan vedtas før jul, og at de nye reglene dermed kan tre i kraft fra årsskiftet, sier Jæger.

Han peker på at det er viktig både for byggenæringen og forbrukerne å få dette raskt på plass.

- Det har vært spennende å jobbe med. Vi har hatt ulike standpunkter, men jeg anser dette som en nyttig og god gjennomgang, sier Jæger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Herman Bruserud presenterte utvalgets viktigste forslag:

Vurdert endringer

Utvalget skriver i en pressemelding at de har undersøkt hvordan dagens garantiordning fungerer i praksis, og vurdert endringer i dagens ordning. Forbrukerbeskyttelsen som oppnås ved ordningen blitt sammenholdt med kostnadene ordningen medfører.

Etter bustadoppføringslova § 12 skal entreprenører stille garanti for oppfyllelsen av kontrakter om oppføring av boliger eller fritidsboliger til forbrukere. I 2011 ble garantireglene skjerpet for å styrke forbrukerbeskyttelsen. Kravene til garantiens størrelse ble økt, og garantien skulle gjelde i fem år etter overtakelse.

Da ulike synspunkter om ordningen ble lagt fram under høringsrunden, understreket justiskomiteen at det var behov for å følge utviklingen på feltet for å kartlegge garantiens dekningsomfang, antall byggefeil og kostnadene ved garantien. Komiteen mente at det måtte foretas en evaluering av lovendringene innen fem år hvor synspunkter skulle innhentes fra berørte aktører.

Her er utvalgets viktigste forslag:

Forsikringsordning. I dag er det bare visse finansinstitusjoner som kan tilby garantiproduktet i bustadoppføringslova § 12. Garantiordningen bør etter utvalgets syn suppleres med en forsikringsordning. Formålet med å innføre en slik alternativ form for sikkerhetsstillelse er ikke å utvide forbrukers krav på utbetaling. Hensikten er først og fremst å øke konkurransen i markedet ved å gi nye aktører innenfor forsikringsbransjen muligheten til å tilby et parallelt produkt til entreprenører.

Sikkerhetsstillelsens lengde. Et enstemmig utvalg anbefaler at kravene til sikkerhetsstillelsens lengde etter overtakelse reduseres til to år. En slik endring vil kunne gi en betydelig kostnadsreduksjon for entreprenører, samtidig som forbrukerbeskyttelsen ikke antas å bli vesentlig svekket.

Sikkerhetsstillelsens størrelse. Utvalgets flertall mener at kravene til sikkerhetsstillelsens størrelse ikke bør endres. Et mindretall i utvalget er av en annen oppfatning, og går inn for å øke kravene til sikkerhetsstillelsens størrelse etter overtakelse for å styrke forbrukervernet.

Avhendingslova. Utvalget har sett tendenser til omgåelse av bustadoppføringslova § 12. Flere entreprenører velger å selge nybygg etter reglene i avhendingslova. Utvalget foreslår at det innføres en ny bestemmelse i avhendingslova som pålegger entreprenører å stille sikkerhet ved salg av nyoppført bolig.

Utvalget ble oppnevnt 19. juni 2015 og har hatt følgende medlemmer:

Herman Bruserud, førsteamanuensis (utvalgets leder)

Tonje Berggren, dommer (oppnevnt etter forslag fra Finans Norge)

Jarbjørg Grøtte, advokat (oppnevnt etter forslag fra Advokatforeningen)

Per Jæger, administrerende direktør (oppnevnt etter forslag fra Byggenæringens landsforening)

Torgeir Øines, regiondirektør (oppnevnt etter forslag fra Forbrukerrådet)