Se til nord

Flere steder i landet sliter man med høyere arbeidsledighet enn vanlig. Dette gjelder også innen bygg og anlegg, som til tross for rekordhøy aktivitet, også noe overraskende har høy ledighet. Men dette gjelder langt fra alle steder. 

I Nord-Norge opplever man rekordaktivitet og stormangel på faglig kompetanse. En lang rekke ledige stillinger innen bygg og anlegg står ubesatte, og flere virksomheter får nå ikke mulighet til å ta på seg så mange oppdrag som de kunne ønske på grunn av mangel på folk til å ta unna veksten.

Peab - Bjørn Bygg er en av disse virksomhetene. Adm. dir. Arild Østgård i selskapet sier til VG at kan kunne ansatt 50 personer på dagen om kandidatene hadde vært å oppdrive. Det er et tydelig signal på at det er gode tider mange steder i landsdelen. Ikke minst gjelder dette Tromsø og Bodø – men det er også oppgang flere andre steder i landsdelen – og det er flere byer og tettsteder som melder om stor aktivitet.

Det burde dermed være gode muligheter for mange som nå sliter med å finne seg jobb, spesielt da på Sør-Vestlandet. Nå er vi selvsagt fullt klar over at det ikke bare er lett å sette seg på flyet med familien og dra nordover. Dette er en stor avgjørelse å ta for mange. Spesielt for de som har barn, er det mange som naturlig nok vil kunne vegre seg mot å flytte for å få seg jobb. Men det kan være at det ikke er noe valg. Det er dessuten også mulighet å finne praktiske pendlermuligheter. Og selv om Nord-Norge er ukjent for mange, ligger det uendelige muligheter i denne landsdelen.

Nord-Norge kan vise seg å bli det store vekst-området for tiårene fremover. De har enorme ressurser langs kystlinjen. Her har de store fiskeriressurser, de er en voksende turistdestinasjon og ikke minst venter store utbygginger innen olje og gass – noe som vil kreve store ressurser også fra byggenæringen. Dette vil selvsagt også føre med seg større utbygginger innen boligmarkedet, skole og annen infrastruktur.

Det er derfor mye som vil skje i mange år fremover her – og det vil kunne åpnes opp nye muligheter for mange som kunne tenkt seg nye og spennende oppgaver lenger nord. Så skal vi selvsagt heller ikke glemme at selv om vinteren kan være lang flere steder, kan Nord-Norge by på naturopplevelser i verdensklasse, som man ikke finner andre steder i Norge. Og i de større byene vil man selvsagt finne alt av hva de mest krevende byvante bør kunne forvente. Vi håper derfor aktørene i de tre nordligste fylkene får den arbeidskraften de trenger, og ikke fører til at veksten stopper opp på grunn av mangelen på nettopp dette. Enten om du er ung og full av pågangsmot, eller jobber med å få meg deg hele familien – der ligger mange eventyr og venter i nord.