Boligprodusentenes Forening, med Per Jæger i front, er godt fornøyd med forslaget som nå sendes til høring.

- Svært fornøyd med planforslagene

Mange har ventet på at statsråd Jan Tore Sanner skulle komme med sin innstilling til en oppdatering av plandelen av Plan- og bygningsloven. Nå kommer endringsforslagene - og Boligprodusentene er godt fornøyd med innstillingen. 

Det var i august i fjor at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner la ut sine forslag til endring av planregimet på høring. I løpet av disse ti månedene er det kommet inn en lang rekke høringssvar – ikke overraskende mange av disse fra byggenæringen.

En gjennomgang av forslagene som nå sendes til Stortinget for videre behandling, viser at næringen i stor grad er blitt hørt. Det er ikke de store endringene fra planforslaget som ble lagt frem i fjor høst.

Boligprodusentenes Forening er godt fornøyd med forslaget som nå sendes til høring.

- Jeg synes dette er veldig bra. Departementet har kommet byggenæringen langt i møte rundt hvordan planprosesser bør foregå. Det er fortsatt noen arbeid igjen, men de gjør mange gode grep med dette forslaget, som synes å være et godt håndverk. Sanner har levert på hva han har lovet innen dette området, sier Per Jæger, adm. dir. i Boligprodusentenes Forening.

Han er spesielt fornøyd med punktet som skal gjøre det enklere å endre og oppheve arealplaner. Dette vil for eksempel gjøre det langt lettere å omregulere et areal til barnehage eller øke etasjeantallet og graden av utnytting av en tomt. Her vil kommunene kunne spare store ressurser som kan kanaliseres mot de større planene. Nå vil det være opp til kommunene å ta denne flotte reglen i bruk slik at Norge får dekket en større del av boligbehovet sitt.

Han peker imidlertid på at punktet om siling av planforslag kunne bli problematisk. Han mener likevel at det er gjort justering etter høringsrunden som gjør at han ikke er så urolig for dette punktet som i første omgang,

Han mener at hvis siling skal opprettholdes som foreslått, må det foreligge kriterier for hvilke temaer som skal kunne gi grunnlag for avvisning.

- Dette vil styrke forutsigbarheten i planprosessen. Hvis ikke slike kriterier etableres vil hver enkelt saksbehandler måtte vurdere dette ut fra et personlig skjønn. Forslagets sikkerhetsventil som skal ivareta at administrativ vurdering ikke avviker vesentlig fra politisk vurdering, om hvilke forslag som skal kunne stoppes, er helt vesentlig siden forslaget gir et stort rom for skjønn, legger Jæger til.

Når det gjelder formalisering av oppstartmøte mener han forslaget balanserer fint mellom å forplikte i tidlige fase samtidig som en signaliserer at det skal legges et nivå for tema til behandling i oppstartmøte i forskrift.

- Uenighetspunkter i oppstartmøte skal protokolleres og kunne legges frem for kommunestyret eller et politisk utvalg. Dette er et vesentlig nytt element og som langt på vei imøtekommer ønske om politisk kontakt i tidlige fase, når det er avgjørende tolkningsspørsmål som del av rammen for den videre planleggingen. Min vurdering er at oppstramming som skjer ved forskriftsbestemmelser om referat fra oppstartmøte, kompenseres ved den kommunevennlige bestemmelsen om siling av plansaker. Når en først introduserer et forskriftsnivå for plan, ligger det i kortene at videre oppstramming av krav til reguleringsplaner kan foretas i senere omganger, sier han.

Forslaget om dispensasjon er i hovedtrekk beholdt.

- Det poengteres at en ønsker en endret rettstilstand fra rettsanvendelsesskjønn til fritt skjønn. Sektormyndighetene skal bare høres i dispensasjonssaker når en dispensasjon kan være i strid med nasjonale eller viktige regionale hensyn, som begrunnes å være langt på vei reflektert i dagens praksis, og at dere dette gjenstår å definere må respektive sektormyndigheter klargjøre sine interesser overfor kommunene, sier Jæger.

- Dessuten er det positivt med det sentrale godkjenningsordning for planforetak, sier han.

- Ordningen vil føre til at de som lager planforslag nå dokumentere sine faglige kvalifikasjoner. Leverer man for dårlige planer, kan denne godkjenningen falle bort, og vi kan kvitte oss med mange som ikke burde ha mulighet til å utarbeide planer, sier Jæger.

Man håper nå at denne saken kan komme opp til behandling i Stortinget i høst, og at lovendringen blir gjeldende fra 1. Januar 2017. 

Her er endringene som foreslås