Våler kirke. Foto: Rasmus Norlander

Entreprenøren hyller vinneren av byggeskikksprisen

Våler kirke vant Statens byggeskikkspris 2016. Hovedentreprenør bak prosjektet, Martin M. Bakken, er full av lovord om både byggherre og arkitekt.

Martin M. Bakken var hovedentreprenør for Våler kirke, som gikk helt til topps blant 96 nominerte prosjekter til Statens byggeskikkspris 2016. Det er første gang et kirkebygg vinner denne prisen.

«Våler kirke er et enestående vakkert og gjennomarbeidet arkitekturverk med en uvanlig høy kvalitet i utforming og utførelse», skriver juryen i sin begrunnelse.

– Jeg vil gratulere Våler kommune og Våler kirkelige fellesråd så mye med prisen. Vi er veldig stolte over å ha fått være med på den praktiske gjennomføringen av et så flott prosjekt, sier Svein Tollersrud, administrerende direktør i Martin M. Bakken i en pressemelding.

Prestisjeprosjektet hadde allerede gjort seg bemerket før dagens kåring. Byggeindustriens pris «Årets Bygg 2015», Archmarathon-Award for «Beste religiøse bygg» og Innlandets Trepris 2016 sto allerede i premieskapet. Tollersrud trekker frem kommunikasjon, tillit og samarbeid som suksesskriterier i prosjektet.

– Jeg kan ikke skryte nok av Våler kirkelige fellesråd og arkitekt Espen Surnevik. Det har vært en gjensidig tillit og et nært og godt samarbeid hele veien, sier Tollersrud.

– Håndverk på unormalt høyt nivå
Gamle Våler kirke hadde stått i 200 år før den gikk tapt i brann. Den nye kirken, som ble vigslet 24. mai i fjor, er tegnet av sivilarkitekt Espen Surnevik.

– Jeg hadde to inspirasjonskilder. Den ene var stedet Våler og inntrykket jeg fikk av å være på kirketomten og skogene rundt. Det andre var kirkenes kunstneriske historie, sier Surnevik til BackeGruppens magasin Byggetid.

Tresortene fra de omkringliggende Vålerskogene går igjen i kirken. Fasaden er i malmfuru, innsiden er bjørk. Surnevik mener den prisvinnende arkitekturen ikke ville lykkes uten en dyktig entreprenør.

– Martin M. Bakken har vist snekkerhåndverk på unormalt høyt nivå for å få til denne kirken. Entreprenøren bestemte seg tidlig for at dette prosjektet skulle være spesielt, og samlet de beste håndverkerne de hadde i staben. Byggeleder var tidligere møbelsnekker. Når en møbelsnekker leder muring og oppføring av vegger, kan man si at kravet til presisjon er relativt høyt, sier Surnevik.

Hovedentreprenøren forteller om et spennende prosjekt.

– Fra arkitektmodell til ferdig kirke har dette vært et spennende prosjekt. Den yrkesstoltheten og det håndverket som er lagt ned i arbeidet, både fra underentreprenører og hos våre egne ansatte, har vært gøy å se, sier Tollersrud.

To på to år

I 2015 var Torshovdalen boligområde én av to vinnere i en delt byggeskikkspris. Backe Prosjekt sto da som byggherre sammen med Mallin Eiendom. Med Martin M. Bakken som hovedentreprenør for Våler kirke.

Konsernsjef i BackeGruppen Eirik Gjelsvik er storfornøyd med at konsernet er involvert i Statens byggeskikkspris for andre året på rad.

– Statens byggeskikkspris er en ordentlig fjær i hatten for alle involverte. Vi vil gratulere arkitekt og byggherre med et flott prosjekt, og er veldige stolte over at våre ansatte var med på å realisere Våler kirke, sier Gjelsvik.