- Dette har vært ønsket lenge, og to år etter at vi etterlyste hjelp for byggebransjen i Agder, ser vi nå konturene av noe som kan bli veldig bra, sier Petter Blomkvist, Regionsjef i EBA Agder.

EBA applauderer intensivering av kontroller

Entreprenørforeningen Bygg- og anlegg (EBA) i Agder er meget fornøyd med etablering av «Samarbeidssenteret mot arbeidsmarkedskriminalitet i Kristiansand», og deres storaksjon 26. mai 2016.

- Dette har vært ønsket lenge, og to år etter at vi etterlyste hjelp for byggebransjen i Agder, ser vi nå konturene av noe som kan bli veldig bra, sier Petter Blomkvist, Regionsjef i EBA Agder.

Blomkvist peker spesielt på det samspillet som flere etater nå viser, hvor de samlet kan gjøre et dypere innblikk i de ulike funn, umiddelbart på byggeplass.

- Dette setter et helt annet fokus og skaper presedens på hvordan useriøse aktører skal operere i bygg- og anleggsnæringen, påpeker han.

Blomkvist peker på at det å nærmest hermetisk lukke en byggeplass, gjør at man mest sannsynlig gjør funn som kan danne et grunnlag for å lokalisere systemer og metodikk blant kriminelle aktører.

- Vi kommer ikke bort fra at de kriminelle aktørene hele tiden ligger et lite hesthode foran i kreativitet, men med fokus og intensivering så kan vi fremover puste dem i nakken og slite dem ut, sier Blomkvist.

Det er ett år siden man hadde en like stor aksjon som de da tolket til å være en datainnsamlingsaksjon og at de nå fremover vil få flere og hyppigere direkte rettede aktiviteter.

- Vi opplever nok at etatene og tilsynene ikke følger pengestrømmen helt til endes og det håper vi nå å se en justering på fra Samarbeidssenteret på, i hvert fall slik vi oppfatter at det jobbes nå etter etablering av senteret, sier han.

- Torsdagens aksjon var et svar på at EBA sine medlemsbedrifter jobber godt. Av 32 kontroller så var fire av dem blant våre medlemsbedrifter, det ble ikke gjort funn hos våre bedrifter, det var et byggekortavvik hos en underentreprenør og dette jobbes det nå med tiltak fra vår medlemsbedrift. Ingen av våre bedrifters byggeplasser var blant dem som ble stanset av tilsynene. EBA sine medlemsbedrifter har gjort et stort stykke arbeid med å justere sine rutiner og har laget flere veiledere sammen med BNL for å velge de seriøse aktørene, jobbe mot sosial dumping og har nettopp sluppet en antikorrupsjonsveileder. Vi må kontinuerlig jobbe med interne tilsyn slik at vi er forutsigbare og seriøse, slik at offentlige tilsyn kan rette ressursene der de trengs, avslutter regionsjef Blomkvist.