Grete Aspelund i Sweco Norge under torsdagens Abelia-konferanse.

– Bygg glemmes i det grønne skiftet

– Bygg er en synder som altfor ofte blir glemt i debatten om det grønne skiftet.

– Bygg er en synder som altfor ofte blir glemt i debatten om det grønne skiftet.

Det sa Sweco Norges nye toppsjef, Grete Aspelund, i sitt innlegg under Abelia-konferansen torsdag. «Kan smarte byer redde verden?» var spørsmålet som var utgangspunktet for konferansen.

- Fremtidens byer skal være smarte. Men vi klarer ikke å skape smarte byer uten smarte bygg. Bygg står for 40 prosent av energibruken i Norge, og dette kan ikke fortsette, sa Aspelund.

- Bygg er sentralt
Hun mener urbanisering og det grønne skiftet er de to viktigste endringene i samfunnet. Nettopp derfor står bygninger sentralt, mener hun.

– Det er høye krav til energibruken til nye bygg, men det vil ta rundt 50 år å skifte ut den eksisterende bygningsmassen i Norge. Skal man redusere den høye energibruken i byggmassen, bør virkemidlene mot eksisterende bygninger endres. Her ligger det et enormt uutnyttet potensial for energibesparelser og effektivisering, sa Aspelund.

Paradoks

Sweco-lederen mener derfor det er et paradoks at man ikke vier bygg større oppmerksomhet i miljødebatten, når kunnskapen og teknologien som kan redusere ressursbruken kraftig, er tilgjengelig.

– Eksempler viser at man kan realisere 25 prosent energibesparelse gjennom energieffektivisering, og halvere energibruken gjennom rehabilitering. Vi har altså kunnskapen og teknologien, men mye tyder på at bevisstheten fremdeles er for lav. Myndighetene må også vurdere strengere krav og enda bedre incentivordninger, sa hun.

- Smarte byer er viktig konseptuelt når vi skal løse utfordringer knyttet til klima og urbanisering. Å fortsatt bruke 40 prosent av energien på bygg er lite smart.

Politisk tyngde

Blant deltakerne og innleggsholderne var flere politikere. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen ga et innblikk i hvordan regjeringen jobber med å legge til rette for fremtidens transportløsninger, mens Oslos byrådsleder Raymond Johansen blant annet snakket om hva som trengs for å nå hans mål – om å halvere klimautslippene og gjøre Oslo til sykkelby.

Statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet snakket om hvordan norske kommuner og byer bør utnytte teknologi for å løse sine utfordringer.