Illustrasjonsfoto.

MHA Entreprenør innfører varslingstjeneste

MHA Entreprenør AS tror en ny samarbeidsavtale med BDO vil redusere risikoen for uønskede forhold på arbeidsplassen.

Avtalen innebærer at de ansatte får mulighet til å si fra til en ekstern part, dersom om de kommer over kritikkverdige forhold. Om de ansatte ønsker det, kan de være anonyme.

- Hvis det skjer noe som oppfattes som kritikkverdig eller lovstridig på våre anlegg, vil vi vite om det slik at vi kan ta tak i det. Gjennom denne ordningen kan våre ansatte kontakte BDO. Der vil de få mulighet til å varsle innenfor trygge rammer, sier daglig leder Marius Bergstrøm i MHA Entreprenør i en pressemelding. 

Underleverandør-trøbbel

Aftenposten skrev i 2014 at MHA Entreprenør, som den gangen het Malermester Harald Askautrud AS, hadde brukt flere underleverandører som enten var dømt eller siktet for grov økonomisk kriminalitet som underleverandører på en rekke offentlige byggeoppdrag.

– Vi ser jo selvsagt at det er noen som sliter med å holde orden på virksomheten sin i byggebransjen, men at noen i vår krets skulle inngå i kriminelle nettverk, var nytt for oss, sa økonomisjef Odd Christian Danbolt til Aftenposten da saken kom frem.

- En vekker

På spørsmål fra Byggeindustrien om det var denne saken som er årsaken til varslingsgrepet de nå tar, svarer MHA Entreprenør og Odd Christian Danbolt slik:

- Vi har forbedret våre interne rutine på nær sagt alle felt. Aftenpostens artikkelserie har absolutt vært en vekker for oss i, likhet med mange andre i bransjen. Mange rutiner har vært skrevet før Aftenposten rettet søkelys mot byggebransjens utfordringer, men jeg tror ikke noen så hvor ille det faktisk var (eller er), svarer Danbolt.

- For oss er det viktig at det skal være enkelt og sikkert å varsle om kritikkverdige forhold. I MHA Entreprenør tar vi utfordringene seriøst og vi legger ned mye tid og ressurser for å sikre at vår drift fullt ut er i henhold til tariffbestemmelsene og gjeldende lover og regler, legger han til. 

Større prosess

MHA Entreprenør presiserer at ordningen kommer som et ledd i en større prosess hvor de har gjort en rekke tiltak de to siste årene for å forsikre seg om at deres ansatte og samarbeidspartnere følger bedriftens rutiner og retningslinjer.

- Det er ute på byggeplassene virkeligheten er og det er der informasjon finnes om noe er galt. Vi kan sitte bak skrivebordene våre og lage verdens beste rutiner, men det hjelper ikke hvis de ikke følges opp i det daglige ute på byggeplassene. Åpenhet er viktig og det må være enkelt og trygt å si fra, kommenterer Danbolt.

Varslere viktige for å avsløre kriminalitet

Partner Erling Grimstad i BDO compliance og gransking roser MHA for steget de tar, og legger til at  varslere står for nesten 50 prosent av avsløringene av økonomisk kriminalitet i næringslivet.

- Gode rutiner for varslinger handler om å bygge kultur for åpenhet i bedriften. Det er en god investering for de ansatte, og for virksomheten som helhet, sier Grimstad i en pressemelding.

Sterkere rustet

Grimstad er overbevist om at MHA med denne tjenesten vil stå sterkere rustet overfor offentlige oppdragsgivere i konkurranse med andre fordi varslingstjenesten bidrar til å gi oppdragsgiver tillit til internkontrollen hos MHA.

Ordningen tas i bruk fra 1. juni og vil være tilgjengelig for alle ansatte via MHAs intranettside.