Illustrasjonsfoto

Trimble vokser sterkt i Norden

Norden er blitt sentral i Trimbles globale satsing på bygg- og anleggsløsninger. Sandvika utenfor Oslo er blitt senter for storkonsernets satsing på BIM-løsninger for infrastrukturprosjekter.

Etter oppkjøpet av norske Vianova Systems, og før dét finske Tekla m.fl., teller nå Trimbles nordiske organisasjon nærmere 600 medarbeidere – i tillegg til et eget forhandlernettverk. Totalt har Trimble over 8.000 ansatte verden over.

Trimble har sakte, men sikkert blitt en "stormakt" å regne med også på programvaresiden. Mens konsernet kanskje fortsatt først og fremst oppfattes som verdens ledende produsent av GPS-baserte instrumenter til oppmåling, kartlegging og maskinstyring, har Trimble de senere årene sterkt utvidet produktporteføljen også innen programvareløsninger, skriver selskapet i en pressemelding.

Offensiv produktstrategi

– Nå er det helhetstanken som teller, opplyser Idar Kirkhorn, daglig leder i Vianova Systems.

– Trimble har som mål å tilby verktøyløsninger som dekker alle fag og faser innen bygg og anlegg. Fra planlegging og detaljprosjektering, via bygging, til drift og forvaltning av det ferdige anlegget. Både maskinutstyr og programvareløsninger må derfor til i skjønn forening skal alt omfattes. Men trenden er at totalen utgjør mer og mer programvare.

Trimbles styrkeoppbygging har i vesentlig grad skjedd gjennom oppkjøp av strategiske selskaper og produkter – i tillegg til omfattende egenutvikling. Selskapet har målbevisst tiltrukket pionérbedrifter som har kompletterende produktfilosofi og -visjon, og med tilsvarende kvalitetskrav og verdigrunnlag.

Sandvika – senter for infrastruktur

En av disse er norske Vianova Systems som er en pionér i utviklingen av BIM-løsninger for samferdselsinfrastruktur. Selskapets portefølje av Novapoint DCM- og Quadri DCM-verktøy omfatter løsninger for veg, jernbane, VA, landskap, anlegg, bruer og tunneler mm. – verktøy for rådgivende ingeniører og entreprenører, så vel som for byggherrer.

– Dette er løsninger som Trimble nå ønsker å "eksportere" til hele verden, sier Kirkhorn. – Vårt Sandvika-kontor er blitt sentrum for denne virksomheten. Produktene videreutvikles og internasjonaliseres for et globalt marked.

Markedsmessig har kontoret fått ansvar for EMEA – Europe Middle-East & Africa. Det jobbes derfor intenst med å integrere Novapoint DCM og Quadri DCM med Trimbles relaterte produktivitetsverktøy – avgjørende for at prosesser og arbeidsflyt skal kunne optimaliseres – helt fra prosjekteringsfasen til ferdig prosjekt.

Foruten i Sandvika har Trimbles Vianova-virksomhet også egne kontorer i Gøteborg, Stockholm og Århus (salg, support og noe utvikling) – i tillegg til forhandlere i Finland, Frankrike, Benelux, Italia og Island.