På bildet står Olaug V. Bollestad og Geir S. Toskedal sammen med Bård Aakre Hansen og Idar Heskestad foran en av de 30 tonn tunge bjelkene som skal bli taket i miljølokket på Ryfast ved Schankeholen. 

Stortingspolitikere besøkte Bjørn Hansen og Forsand Sandkompani

 Det er en presset markedssituasjon i Rogaland, og i anledning dette var stortingsrepresentantene Olaug V. Bollestad og Geir S. Toskedal fra Krf 1. April på befaring i Forsand, hvor de blant annet var på bedriftsbesøk hos Bjørn Hansen AS.

Der fikk de en kort innføring i hva bedriften driver med, samt hvordan markedet har endret seg drastisk de siste årene. Fra å ha leveranser på cirka 80 prosent til det private markedet og 20 prosent til det offentlige, har dette nå snudd helt om.

I tillegg deltok også daglig leder Rune Haukalid fra Forsand Sandkompani AS. Fra disse to bedriftene kom det klare utfordringer til stortingspolitikerne; sand- og betongindustrien må sikres, råvarer og offentlige byggeprosjekt gir arbeidsplasser.

- Det er i dag en tidkrevende prosess å få frigjort områder til sanduttak, enkelte områder har tatt 15-20 år. I tillegg kommer en regning for utgraving som bransjen mener at staten burde tatt. Da ville det blitt gjort vurderinger om det er sannsynlig at utgravinga kan gi ny kunnskap og ikke som i dag, hvor alt skal graves ut og grunneier er den som betaler, heter det i en pressemelding.

Innbyggertallet i Forsand kommune er cirka 1.200. Bjørn Hansen AS og Forsand Sandkompani AS har i dag tilsammen rundt 110 ansatte, som gjør at de er en betydelig aktør.

- At det på kommunalt plan tas initiativ til slike besøk ute i distriktet er viktig for vår videre eksistens, uttaler Idar T. Heskestad som er daglig leder hos Bjørn Hansen.

- Vi er videre avhengige av politikere som er interesserte i oss og jobber for at staten opprettholder ekspansjonen i offentlig utbygging, sier han.

Kommunene i Rogaland har via KS gitt innspill på ei liste med tiltak/byggeprosjekt som kan settes i gang for å kompensere for bortfall av oljerelatert aktivitet. Hos Bjørn Hansen AS ble det vist konkret til at slike offentlige prosjekt sikrer arbeidsplasser. Bransjen har i disse tider behov for høyere offentlig byggeaktivitet. 

Fra Bjørn Hansen AS sin presentasjon; fra Venstre; Olaug V. Bollestad, Geir S. Toskedal, Bjarte S. Dagestad (ordfører), Bård Hansen, Bjørn Hansen, Siv Fossan, Idar T. Heskestad og Rune Haukalid. Foto; Ole Tom Guse