Gausdal Bruvoll leverte et nytt rekordresultat i 2015. Nå oppgraderes anlegget i Segalstad Bru i Gausdal videre. Ved ferdigstillelse i 2017 skal det være et av de mest effektive og avanserte i Norden.

Nytt rekordresultat for Gausdal Bruvoll

2015 ble et usedvanlig godt driftsår for Gausdal Bruvoll. I et marked hvor store deler av norsk næringsliv er preget av usikkerhet, kan de ansatte på ny presentere et rekordresultat.

Med en omsetning på 286 millioner kroner, fikk Gausdal Bruvoll i 2015 et driftsresultat på 28,4 millioner (23,1 mill i 2014).

- Dette er vi naturligvis kjempefornøyd med. Innen tremekanisk industri, er dette et meget sterkt resultat, sier administrerende direktør Jørn Nørstelien i en pressemelding fra Gausdal Bruvoll.

Til tross for høye avskrivninger etter de senere års tunge investeringer, viste bunnlinjen til slutt et årsresultat før skatt på 15,8 millioner kroner (6,3 millioner kroner i 2014).

Fortsetter satsningen på videreforedling

Gausdal Bruvoll har vært på offensiven i flere år og har siden 2007 investert over 100 millioner i ny produksjonsteknologi.

Saglinje, fyranlegg og trelasttørker har i løpet av de siste fem årene blitt gjenstand for totaloppgraderinger og nyanlegg. I skrivende stund er bedriften i ferd med å foreta en stor ombygging og modernisering av høvleriet i Gausdal.

- Vi driver industri og da handler det meste om å få opp effektiviteten og redusere årsverksbehovet per produsert enhet. Trelastmarkedet er preget av sterk internasjonal konkurranse og da gjelder det å ikke sove i timen, understreker Nørstelien.

Gausdal Bruvolls satsningsområde er overflatebehandling. I fabrikken for industriell maling behandles det årlig over 10 millioner løpemeter utvendig kledning, noe som gjør Gausdal Bruvoll til en av landets desidert største aktører innen dette produktområdet. Den eksisterende produksjonsenheten ble åpnet så sent som i 2008. Allikevel planlegges det nå å bygge en helt ny fabrikk.

- Da vår nåværende fabrikk sto ferdig i 2008, var det den mest avanserte produksjonsenheten i landet. Imidlertid; tiden går og vi er i ferd med å bli innhentet av våre konkurrenter. Nå er det derfor på tide å ta et løft og etablere et nytt forsprang i markedet, fremholder Nørstelien.

Ifølge Nørstelien vil den nye fabrikken, som skal stå ferdig i 2017, bli den mest avanserte og effektive i Norden.

Etterbetaling til medlemmene

Som samvirkeforetak utbetaler Gausdal Bruvoll utbytte i forhold til den samhandlingen (leveransene) den enkelte skogeier har hatt med foretaket – såkalt «etterbetaling på tømmeret».

For 2014 gjennomførte bedriften etterbetaling med 1,2 millioner kroner, hvilket utgjorde cirka kr 10,- pr m3 tømmer. For 2015 vil dette videreføres ved at styret foreslår å øke etterbetalingen til 1,5 millioner kroner.

- Gausdal Bruvoll er til for sine medlemmer og da er det rett og rimelig at de kan høste litt av gevinsten når vi gjør det bra. Vi er avhengige av våre medlemmer, men dette er et skjebnefellesskap. Uten et oppegående Gausdal Bruvoll, ville det i praksis ikke vært konkurranse om tømmerstokken i det nordre Mjøs-distriktet, avslutter Nørstelien.

Om Gausdal Bruvoll:

Gausdal Bruvoll er en trelastprodusent som eies av 1300 skogeierne i distriktet fra Gjøvik/Land/Toten i sør, til Fron/Heidal i Gudbrandsdalen i nord.

Gausdal Bruvoll er landets eneste gjenværende samvirkesagbruk i industriell størrelse.

Omsetning i 2015: 286 millioner (243 millioner i 2014).

Gausdal Bruvoll har hovedkontor i Gausdal og sysselsetter til sammen 100 årsverk.

I 2015 foredlet virksomheten 148 000 m3 tømmer hvorav cirka 120 000 m3 ble levert av medlemmene.