Omverdenen i ferd med å våkne

Hvordan skal kontraktene på store offentlige utbygginger utformes og er det viktig å opprettholde en stor norsk entreprenørstand og leverandørbransje som sikrer bruk av egne ansatte og kompetanseoverføring? Dette er spørsmål som har fått mye oppmerksomhet de siste dagene. 

Nyheten om at Skanska må gå til det skritt å si opp mellom 70 og 110 anleggsarbeidere fordi de ikke når opp i konkurransen om anleggsprosjektene er mye omtalt. Ståle Rød slår overfor Byggeindustrien fast at han gjerne konkurrerer med utenlandske selskaper, men at konkurransen i anleggsmarkedet i dag ikke er rettferdig. Dette vil også kunne påvirke lærlingeordningen i Skanska. Dette har vakt stor oppmerksomhet både i og utenfor byggenæringen. Nå ser man resultatet av en ønsket politisk utvikling gjennom flere år.

Både vi i Byggeindustrien og næringen forøvrig har flere ganger tidligere pekt på utfordringene innen både bygg- og anleggsmarkedet – og at mange sliter med å nå opp i den tøffe konkurransen - og spurt om utviklingen har vært slik den burde - med konkurranse på like vilkår.

Ståle Rød peker på forhold som gjør at de rett og slett ikke klarer å hevde seg i konkurransen slik de norske virksomhetene tradisjonelt er bygd opp, og at dette er noe nå Skanska tar konsekvensen av.

Senterpartiet gikk fredag ut og sa at de krever at regjeringen prioriterer norsk fremfor utenlandsk i offentlige kontrakter. Det er selvsagt positivt – men vi skal også huske på at Senterpartiet satt med samferdselsministerposten gjennom åtte år i de to regjeringsperiodene til Jens Stoltenberg, der de i stor grad var med å prege utviklingen innen anleggsbransjen – i perioden hvor de store utenlandske selskapene ble en del av det norske anleggsmarkedet. Tre stortingsrepresentanter fra Senterpartiet har nå også sendt et Dokument 8-forslag til Stortinget der de ber om at det legges opp til en konkurranse for det nye regjeringskvartalet der norske selskap skal kunne hevde seg. Det blir nå spennende å se om andre partier henger seg på en lignende utvikling.

Vi håper samfunnet rundt byggenæringen nå ser hva som er i ferd med å skje. I en tid der det er viktig å sikre verdiskapning og sysselsetting er det nødvendig å bruke aktivitetene innen bygg og anlegg riktig. Det er i hvert fall usedvanlig viktig at politikerne og etatene som gjennomfører utbyggingene er klar over i hvilken retning vi går og hvilken retning man ønsker. Da er det ikke minst viktig å sikre at konkurransevilkårene er like og konkurransene gjennomføres slik de burde. Et ledd i denne debatten er også størrelsene på utbyggingene. Som vi tidligere har påpekt er enkelte urolige for at mange av de største kontraktene nå er i ferd med å bli for store. BNL-sjef Jon Sandnes gjentok overfor NRK fredag at samtidig som det er økende arbeidsledighet i bygg og anlegg, så går anbudskontraktene til utenlandske selskaper fordi kontraktene rett og slett er for store for norske aktører.

Flere av disse temaene vil bli diskutert grundig på Byggedagene 2016. Vi anbefaler å ta turen på Radisson BLU Plaza Hotel 8. og 9. mars.