Illustrasjonsfoto: Byggevareindustrien

Økt verdi på byggevareimport - men nedgang i volum

Verdien av importen på byggevarer til Norge økte i fjor, men med bakgrunn i den svekkede kroneverdien gikk likevel volumet av importen ned.

Ifølge SSB økte importen i kroneverdi i 2015 med sju prosent sett i forhold til 2014. Den største veksten kommer fra Polen, Litauen og Kina.

På grunn av kronesvekkelsen som startet i Q4-14 har den norske krona i 2015 svekket seg mot SEK (4 %), DKK og EUR (7 %) og i forhold til USD med hele 28 % sammenlignet med 2014.

- Korrigerer vi for dette får vi en nedgang i volum med én prosent i 2015, og Q4 isolert sett hadde også nedgang i importvolum sammenlignet med samme periode i fjor, heter det i en melding fra Byggevareindustrien.

Eksporten av byggevarer økte i 2015 med fire prosent sammenlignet med i fjor. Det er prosentvis sterk økning til Sør Korea (30 prosent) og Nederland (18 prosent). Det største utslaget i volum er eksportveksten til Sverige med en økning på sju prosent gjennom 2015. 25 prosent av all eksport går nå til Sverige etterfulgt av Danmark og Finland. Samlet sett utgjør disse tre landene over 40 prosent av total eksport.

I fjerdekvartal isolert sett falt eksporten med to prosent, noe som svekket totalen for 2015 noe.

Denne rapporten er laget basert på tilgjengelig statistikk fra SSB, bearbeidet av Prognosesenteret på oppdrag fra Byggevareindustriens forening.

Les mer her