Eiendomsforvalter Bente Næverdal med Statsbyggsekken. (Foto: Statsbygg)

Norges lengste stafett

Fredag startet en ryggsekk på en spesiell reise. Statsbygg feirer 200 år, og markerer jubileet med en stafett. Etappene går fra Svalbard til Kristiansand, og hundre statsbyggeiendommer besøkes underveis.

Stafettpinnen er en ryggsekk, som skal fraktes fra eiendom til eiendom av medarbeidere i Statsbygg. Sekken skal blant annet være med på lunsj i Stiftsgården, tilbringe natta i fyllearresten, fryse i ei fjellstue på Finnmarksvidda, fortolles i Junkerdalen og bli pleiet av sykepleierstudenter i Molde.

- Statsbygg drifter og forvalter bygg med mening, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen. - Med stafetten ønsker vi å vise mangfoldet i våre eiendommer: høgskoler, veg- og trafikkstasjoner, kongelige eiendommer, fengsel, museum, tollsted og ambassader. Målet er å øke kunnskapen om funksjonen byggene våre har, og samtidig få innblikk i de mange og varierte arbeidsoppgavene våre medarbeidere utfører.

Sekken skal fraktes fra eiendom til eiendom med blant annet hundespann, blålys-eskorte, bobil, dresin, hest og kjerre, RIB, kajakk, fallskjerm og veteranbuss. I ryggsekken ligger det et norgeskart, en selfiestang og en GPS som viser ferden gjennom landet. Hvert stopp og etappe foreviges på Instagram #statsbyggstafetten.

Sysselmannen på Svalbard, Kjerstin Askholt, fikk gleden av å offisielt starte jubileumsstafetten 29. januar. I Longyearbyen inkluderte etappene et besøk i Sysselmannsgården, Svalbard forskningspark og Svalbard Globale frøhvelv. Stafetten fortsetter nå på fastlandet, og besøker Statsbyggs eiendommer i Finnmark og Troms. Sekken overleveres fra Statsbygg nord til regionkontoret i Midt-Norge på Svolvær politistasjon 19. februar. Da fortsetter stafetten i Nordland, trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal, før den overleveres til Statsbygg vest i Ålesund fengsel 14. mars.

I løpet av våren skal jubileumsstafetten innom nærmere 100 statsbyggeiendommer. Stafetten avsluttes på Statsbyggs hovedkontor 17. juni. Da vil sekken ha tilbakelagt tusenvis av kilometer og hatt gleden av å være på ryggen til flere hundre statsbyggere.