Elisabeth Halsen i UDI og Kristin Karlsrud Haugse i Rambøll Management Consulting. Foto: Rambøll

- Flere i byggenæringen forbereder seg på ukjent fremtid

Scenarioutvikling er blant annet brukt i RIF-rapporten Rikets tilstand og av UDI for å håndtere flyktningkrisen. Nå får flere og flere bedrifter i byggenæringen øynene opp for verktøyet.

– Vi opplever at flere er opptatt av å håndtere den usikkerheten de står oppi, og at de tar inn scenarioutvikling som et tilleggsverktøy til prognoser og strategiutvikling. Men dette handler ikke bare om å se utfordringer og trusler, det handler i like stor grad om å se muligheter, sier Kristin Karlsrud Haugse i Rambøll Managment Consulting og viser til at verktøyet scenarioutvilking blant annet er brukt i RIF-rapporten Rikets Tilstand (State of the Nation). 

Store endringer

Haugse og Rambøll peker på en rekke usikre faktorer som kan bidra til at hverdagen til en bedrift i byggenæringen kan se ganske annerledes ut bare noen år frem i tid sammenlignet med hva den er i dag.

– Været blir villere og våtere, noe som påvirker hvordan vi skal bygge. Vi kan få flere klimaflyktninger, kravet til sikkerhet øker, urbaniseringen fortsetter og kampen om arealene blir tøffere. I tillegg er det usikkerhet knyttet rundt hvordan det vil gå med norsk økonomi fremover. Lavere oljeinvesteringer og oljepriser vil føre til at vi må prioritere annerledes og tøffere enn hva vi har vært vant til, og det kan også påvirke byggenæringen, tror Haugse.

– Ved å se på fortiden og nåtiden kan man i stor grad spå trender og utviklingstrekk for fremtiden, og dermed unngå ubehagelige overraskelser, legger hun til.

Men selv om flere ledere interesserer seg for scenarioutvikling, er det fortsatt et langt stykke å gå, mener Haugse.

En studie med 300 globale ledere viste at 80 prosent følte at deres organisasjon var mindre utadvendt og visjonær enn det var behov for.

66 prosent innrømmet at deres organisasjon var blitt overrasket av inntil tre hendelser med høy konsekvens i løpet av de siste 5 årene og 97 prosent svarte at deres selskap manglet et «early warning»-system for å hindre slike overraskelser i fremtiden.

– Scenarioutvikling handler om å konstruere alternative bilder av fremtiden, basert på drivere og megatrender vi ser i dag. Ved å ha et forhold til hvordan virkeligheten kan se ut om 5, 10 eller 35 år, vil dere være bedre rustet til å legge merke til «early warnings», reagere raskere på endring og navigere i riktig retning, forteller Haugse.

Krisescenarioet som ble virkelig
UDI har hatt stor glede av scenarioutvikling.

– Da vi skisserte ut krisescenarioet «hvis 60.000 asylsøkere skulle komme til Norge», var det så ekstremt at vi nesten syntes det var useriøst. Men plutselig kunne dette bli en virkelighet. Nettopp fordi vi hadde tenkt på det som en mulighet stod vi bedre rustet når det faktisk skjedde, forteller HR-direktør, Elisabeth Halsen, UDI.

– I den globale verden går utviklingen veldig fort. Hva skjer med din bedrift eller bransje om oljeprisen faller ytterligere eller om det skjer noe nytt på digitalisering? Vi må forholde oss til mange faktorer vi ikke kan kontrollere og vi er sårbare. Ved å forberede oss øker endringsberedskapen og gjør det mulig å navigere i et ukjent landskap, mener Kristin Karlsrud Haugse.