Prisvinner Vegar Nordal (f.v.), veileder Svein T. Thorolfsson (NTNU) og Ragnhild Nordmelan (Rambøll/RIF Vann og miljø).Veileder Geir Torgersen ved HiØ (f.v.) og de fire prisvinnerne av beste bacheloroppgave innen vann og miljø.

Vant RIFs priser innen vann- og miljøfaget

RIF har i løpet av november og desember delt ut priser for årets beste master- og bacheloroppgaver innen vann- og miljøfaget.

Begge prisene er opprettet av RIFs ekspertgruppe Vann og Miljø og er en anerkjennelse for spesielt gode oppgaver innen temaet Vann og Miljøteknikk.

Årets prisvinner for beste masteroppgave er Vegar Nordal fra NTNU som har skrevet vinneroppgaven: "Analyse av avskjærende pumpesystem i Trondheim".

I oppgaven har han levert en oppgave i klassisk VA-teknikk med hovedvekt på hydraulisk modellutvikling og simulering. Oppgaven viser en meget god teoretisk forståelse og stor evne til praktisk feltarbeid og kalibrering. Oppgaven er systematisk, ryddig og vidtrekkende.
Oppgaven har i stor grad relevans og nytteverdi for både «kunden» som er Trondheim kommune - og rådgiverbransjen.

Veileder for oppgaven har vært Svein T. Thorolfsson ved NTNU.

Prisen blir hvert år delt ut på vannbransjens jus-konferanse siste onsdag og torsdag i november.

Årets prisvinnere for beste bacheloroppgave er Jørgen Hellesjø, Henrik Myrvold, Piotr Gryga og Tor Olav Hystad fra høgskolen i Østfold. De har skrevet oppgaven "Analyse av overvannstrømmer og skadedata ved hjelp av ArcGIS", en oppgave utført for Drammen kommune. I oppgaven har studentene analysert overvannstrømmer i et avgrenset område i Drammen hvor det er registrert utfordringer knyttet til kapasitet på avløpsnettet i forbindelse med mye nedbør og høy regnintensitet.

Som analyseverktøy har studentene benyttet ArcGIS som er et geografisk informasjonssystem (GIS). I tillegg til å analysere overvannstrømmer, er det foretatt en sammenligning av skadedata. Det viser seg at modellerte overvannslinjer sammenfaller i høy grad med skadedataene. Til slutt er det beskrevet tiltak i det aktuelle området og gitt en anbefaling på hvilke tiltak som egner seg best. Her har studentene løst oppgaven på en metodisk god måte og de har vist god innsikt i problemstillingen.

Veileder for oppgaven har vært Geir Torgersen ved HiØ.

Prisen e gis til enkeltpersoner som har innlevert oppgave inneværende år ved norske universiteter og høgskoler som underviser i Vann og Miljøteknikk. Instituttene har anledning til å fremme inntil tre kandidater hver.

I avgjørelsen for hvem som skal tildeles prisene, legger RIF spesielt vekt på at oppgavene skal være nytenkende, ha en nyhetsverdi og at oppgavene er praktisk og nyttig for bransjen.

Hensikten med prisene er å skape oppmerksomhet rundt vannbransjen og dermed rekruttere flere studenter til å ta denne studiespesialiseringen – uavhengig av om deres arbeidssted blir hos offentlige eller private aktører etter endt studie. State of the Nation satte både i 2010 og 2015 fokus på det store vedlikeholds- og investeringsetterslepet innen vann og avløp og det er et stort behov for mer kapasitet og kompetanse innen fagområdet.


Vinnerne tildeles en pengesum på kr 10 000,-. Dersom det er flere vinnere deles prisen på oppgavens forfattere. Med prisen følger også et diplom.