Viel Sørensen (Foto: Difi)

Innlegg: Entrepriseveilederen treffer bra

I forrige uke skrev administrerende direktør Ståle Rød i Skanska et viktig innlegg der han etterlyser mer samhandling mellom byggherre og leverandør, han mener entrepriseveilederen til Difi mangler denne forståelsen. Vi ønsker debatten velkommen, og mener entrepriseveilederen bidrar til mer samhandling.

Viel Sørensen

Seniorrådgiver Difi

Den nye nettbaserte entrepriseveilederen fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) er utviklet for å gi byggherrer råd og tips når de skal velge entreprisemodell. I forrige uke skrev Ståle Rød i Skanska blant annet: I denne mangler dessverre forståelsen av hvilken verdi reell samhandling gir. I veilederen stilles for eksempel spørsmål om det finnes kapasitet og kompetanse i byggherreorganisasjonen til å styre prosjektet. Dette burde selvsagt ikke vært formulert som et spørsmål. Hverken byggherre eller leverandør har alene kapasitet og kompetanse til å styre et prosjekt.

Difi arbeider både med leverandørdialog og –utvikling. Vi er svært enige i at hverken byggherre eller leverandør alene har kapasitet og kompetanse til å styre et prosjekt. Vi er enige med Rød, i at ingen styrer et byggeprosjekt alene. Det er imidlertid viktig å se hva entrepriseveilederen er.

Entrepriseveilederen er for de byggherrene som ikke gjør en grundig vurdering av prosjektet og markedet før de bestemmer entreprisemodell. Entrepriseveilederen skal vekke bevissthet rundt hva som kan påvirke risiko i byggeprosjektet, og hvordan du kan rigge prosjektet for å få den rette risikofordelingen mellom oppdragsgiver og leverandør. Den er ikke et orakel som gir alle svar med to streker. Vi trenger fortsatt god kompetanse og gode rådgivere i et byggeprosjekt. Difi mener derimot at dette er en god måte å bevisstgjøre byggherrer som ikke har bred kompetanse på å velge entrepriser.

Hvis alle hadde grundige og gode prosesser før de valgte entreprisemodell, ville entrepriseveilederen antakelig vært for enkel. Men i mange kommuner er dagens situasjon at dette ikke diskuteres. Oftere enn vi liker å tenke, vedtar kommunestyret entreprisemodellen sammen med budsjettet, eller velger samme modell som sist, uten å vurdere hva som passer prosjektet, organisasjonen eller markedet. Vi er også opptatt av at byggherren vurderer nye modeller, som for eksempel samspill. Det gis grundig veiledning i fordeler og ulemper ved denne entreprisemodellen i entrepriseveilederen. Vi har også tydeliggjort forskjellen mellom en totalentreprise der oppdragsgiver har prosjektert en del på forhånd og en såkalt totalentreprise med løsningsforslag.

Sistnevnte oppfordrer til økt bruk av totalentreprenørens kompetanse. Så kan vi sikkert være enige eller uenige i enkelte formuleringer, eller spørsmålene i entrepriseveilederen, men vi mener at de samlet sett øker bevisstheten om hvilket viktig valg du tar ved valg av entreprisemodell.

Mange har skrevet side opp og side ned om fordeler og ulemper med entreprisemodeller, men få har kapasitet til å lese alt dette. Entrepriseveilederen til Difi gir informasjon som er håndterbar for målgruppen. Vi har lagt vekt på enkle, men konkrete spørsmål, og tydelig men kortfattet veiledning fordi det da er mer sannsynlig at det leses og brukes. Vi har grunn til å tro at dette bidrar til å starte en bevisstgjøringsprosess. Og i rapporten som veilederen genererer som en prosjektrettet veiledning, presenteres de viktigste risikofaktorene i det konkrete prosjektet, for de ulike entreprisene det veiledes på.

Difi ønsker all debatt om bestillerkompetanse hos offentlige byggherrer velkommen og snakker gjerne mer med Skanska og andre som har konstruktive innspill til oss, både på dette og andre punkter.