Mestergruppen og Gausdal Landhandleri inngår innkjøps- og distribusjonssamarbeid.

Mestergruppen og Gausdal blir innkjøpskompiser

Mestergruppen og Gausdal Landhandleri har inngått innkjøps- og distribusjonssamarbeid. Begge parter presiserer at det ikke foreligger planer om eiermessig samarbeid.

– Da vi forhandlet om distribusjonsavtale, fant vi ut at det kunne være mer å samarbeid om, sier konsernsjef Mikkel Sandvik i Mestergruppen.

– Vi har ikke hatt noen egen distribusjon til våre huskjede-kunder i området som Gausdal Landhandleri operer i. Det har derfor lenge vært et ønske for Mestergruppen å styrke vår representasjon på Østlandet. Og Gausdal Landhandleri er en ideell partner for dette i området som strekker seg fra Jessheim til Dombås, kommenterer konsernsjef Mikkel Sandvik i Mestergruppen.

Og daglig leder Audun Løhre i Gausdal Landhandleri kvitterer: – For oss bidrar avtalen til at vi får styrket vår distribusjon i et områder hvor vi står sterkt.

Samarbeidet er allerede satt i gang. For noen leverandører ble det operativt fra 1. november, mens resten rulles ut i løpet av 2016.

Forhandlingsmakt

I følge fjorårstallene fra Hovedorganisasjonen Virke opererte Mestergruppen med en omsetning på 3,8 milliarder, men Gausdal Landhandleri omsetter for omlag 1 milliard kroner.

Sandvik vil ikke på det nåværende tidspunkt opplyse nærmere hvilket omfang avtalen vil kunne få.

– Men vi ser som alle andre at det er kjøttvekta som teller. Det gjelder å ha mest mulig kjøtt i form av byggevareomsetning på vekta i forhandlingene med byggevareleverandørene. For å skape synergier på innkjøp er det to ting som gjelder. Konsentrasjon av innkjøp hos utvalgte leverandører kombinert med størst mulig volum. Jo større volum, jo bedre forhandlingsmakt. For oss er det en vesentlig oppgave å skape størst mulig innkjøpsvolum overfor leverandørene med ønske om best mulig rammebetingelser til glede for både oss og våre kunder, fremholder han.

– Bra for alle

– Hvordan passer dere sammen på leverandørsiden?

– Her er vi svært like. Derfor er denne avtalen positivt både for leverandørene og oss. Bra for alle parter med andre ord, svarer Sandvik.

På spørsmål om hvem som tok initiativ til avtalen, er svaret ikke helt opplagt.

– Dette var noe vi kom frem til sammen. Men det var vi som i utgangspunktet tok initiativet til å få til en distribusjonsavtale, og i de forhandlingene innså vi begge at det kunne være mer å samarbeide om, uttaler Sandvik.

Han opplyser at avtalen ikke er et resultat av at Mestergruppen mistet omsetning da kunden Norgeshus tidligere i år meldte overgang til konkurrenten Optimera.

– Her er det ingen sammenheng. Samarbeidsforhandlingene har vært en prosess som har pågått lenger enn dette.

Selv om Mestergruppen og Gausdal Landhandleri på grunn av geografisk nedslagsfelt kunne være en god match for sammenslåing, er både Sandvik og Løhre klare på at det kun er snakk om samarbeid på innkjøp mellom de to aktørene og distribusjon i Hedmark og Oppland.

– Gausdal Landhandleri har gode og solide eiere som tenker langsiktig. Men vi er selvsagt glade for å ha fått Gausdal Landhandleri som distributør for oss i regionen. Selskapet har et godt renommé som en høykvalitetsaktør med et godt logistikk- og distribusjonssystem, roser Sandvik.