Verket 4 i Bergen. Foto:Link arkitektur

Link vant første IGS arkitekturpris

Link arkitektur har vunnet IGS arkitekturpris for Verket 4 i Bergen.

Det skriver Link i en pressemelding via byrånettsidenmynewsdesk.com.

Verket 4 er siste byggetrinn av et større utbyggingsområde på Damsgård i Bergen.

På tomten lå det tidligere et Jernstøperi fra 1800-tallet, og det har, ifølge Link arkitektur, vært inspirasjonen til utformingen av de tre prosjektene som nå står ferdige. Hvert delfelt har fått sitt eget uttrykk og egenart, men knytter sin identitet til det gamle Jernstøperiet, heter det i pressemeldingen.

Verket 4 er utført med Corten fasadeplater i kontrast mot polykarbonat på deler av fasaden. Totalt er det 2.650 kvadratmeter Corten i fasaden.

IGS arkitekturpris er en ny pris for bruk av stål i fasader. Det er Industrigruppen Stål & Fasade (IGS) som står bak den nyopprettede prisen, som for første gang deles ut i år.

– Vi har opprettet prisen for å øke bevisstheten rundt fordelene med fasadeplater og sandwichpaneler, forteller Knut Helle, formann i IGS.

Dette skriver juryen om Verket 4:

«I Verket 4 viser LINK Arkitektur god bruk av Corten stål i plateformat. Tak og fasade dekkes i det samme materialet, noe som gir et enhetlig og monumentalt uttrykk. Formen brytes av vertikale snitt dekket i kanalplater, en uvanlig materialkombinasjon som fungerer overraskende bra. Corten er krevende med tanke på misfarging på avrenning, og detaljeringen ser ut til å være godt ivaretatt. Materialvalget er inspirert av det historiske jernstøperiet på tomta.

Interessante effekter oppstår når den rustne metalloverflaten får forskjellige vinkler mot omgivelsene. Overflatens rust-patinering varierer visuelt avhengig av lys, innsynsvinkel og værforhold. Samvirke mellom form og materiale er vesentlig for å gi bygningen et tiltalende preg.»