Hanne Rønneberg

Vinduer i Norge må tåle regn!

Jeg ønsker med dette å sette søkelys på en problemstilling som opptar meg sterkt for tiden. Vi har de siste årene sett økt hverdagsnedbør og mer ekstremvær. Vi kan nesten ikke åpne en nettside eller en avis uten å lese om store klimapåkjenninger på sårbar infrastruktur og bygninger.ghgbn  

Hanne Rønneberg

Konserndirektør
SINTEF

I Norge har vi et varierende klima og lange, gode tradisjoner for bygging tilpasset klimaet. I store og tettbygde områder har vi mye slagregn, men ved bruk av gode materialer, dyktige håndverkere og gode løsninger vet vi hvordan vi skal bygge fuktsikkert. Og dokumentasjon av byggevarer er et godt hjelpemiddel ved valg av løsninger. Men det begynner å bli særdeles komplisert for "mannen i gata", den lokale byggmesteren og den store entreprenøren å holde seg oppdatert på hva en dokumentasjon egentlig innebærer for alle mulige byggevarer.

Litt innføring i problematikken: Innføring av byggevareforordningen i Norge 1. januar 2014 har medført at det nå er obligatorisk å CE-merke produkter som er omfattet av en harmonisert europeisk produktstandard eller en ETA D. For vinduer betyr dette at man som produsent er pliktig til å CE-merke vinduene. Alle som beskriver eller kjøper inn vinduer har en tilsvarende plikt til å påse at krav til CE-merking er oppfylt. Men et CE-merket vindu er ikke nødvendigvis testet for regntetthet! CE-merket og dokumentasjonen for det spesifikke vindusproduktet må undersøkes for å finne ut om regntettheten er dokumentert. Og dersom regntettheten er dokumentert, så må det vurderes om denne er god nok i forhold til klimapåkjenningene for den bygningen hvor vinduet skal monteres. Det er mange eksempler på at CE-merkede vinduer har dokumentasjon på at regntettheten er god, men det er også eksempler på at CE-merkede vinduer ikke har dokumentasjon på regntetthet.

Tidligere har vinduer på det norske markedet i all hovedsak hatt godt dokumentert regntetthet. Nå finnes det eksempler på byggeprosjekter i Norge der det er brukt vinduer uten at regntettheten er dokumentert. Du trenger ikke være ekspert for å skjønne at bruk av vinduer som ikke er regntette i yttervegger kan medføre fuktskader. Slike hendelser er uheldige og unødvendige, både for de som er involvert i planlegging og oppføring av bygningene, og ikke minst for brukerne og eierne av bygningene. Bruker man vinduer hvor regntettheten ikke er dokumentert, kan man heller ikke hevde at forskriftens (TEK10) minimumskrav til fuktsikkerhet er dokumentert oppfylt. Det finnes heldigvis løsninger på problemet. SINTEF Byggforsk har en av disse løsningene. Vi har tidligere i år fått de første vinduene med SINTEF Teknisk Godkjenning, og det vil komme flere. For å få SINTEF Teknisk Godkjenning må blant annet god regntetthet dokumenteres. En SINTEF Teknisk Godkjenning omfatter langt mer enn dokumentasjon av regntetthet, men i dette eksemplet er det regntettheten som er viktig.

Min sterke anbefaling er naturligvis at alle som kjøper inn vinduer som skal brukes i Norge må kreve en dokumentasjon på at vinduet faktisk tåler regn. Noen som er uenig med meg i det?