Gründernæringen

Regjeringen har lagt frem sin store satsing for å få flere gründere i Norge. Forhåpentligvis vil dette også komme fremtidige gründere innen byggenæringen til gode.

Det er vel ingen andre næringer som i så stor grad som byggenæringen virkelig kan kalle seg for gründernæringen. Totalt finnes det ca. 55.000 virksomheter i hele verdikjeden innen bygg, anlegg og eiendom, og disse sysselsetter rundt 230.000 personer – og er snart landets største næring målt i sysselsetting.

Med så mange virksomheter ligger det i kortene at flesteparten av disse selskapene er små. Mange av selskapene innen bygg og anlegg har mellom en og fem ansatte – og er et bevis på at gründerånden virkelig lever ute i næringen. Det er ikke få virksomheter som hver eneste dag etableres og den er som skapt for mange håndverkere som kan bygge opp sin egen fremtid gjennom å etablere sin egen virksomhet. Eksemplene er mange på de som har lyktes med dette - og alle de store virksomhetene som i dag omsetter for millioner og milliarder av kroner, startet alle en gang i det små. Det er nok derfor mange som også drømmer om å gjøre det helt store ut av det de starter opp, men mange er også tilfredse med å drive sin butikk – uansett om de er store eller små – eller om man har vekstambisjoner eller ikke. Det er plass til alle i byggenæringen.

Med så mange nyetableringer hvert år er det selvsagt også helt naturlig at det ikke lykkes for alle – slik skal det heller ikke være. Det skal være en liten utfordring å bygge opp sin egen virksomhet – hadde det vært for lett hadde det være noe galt et sted. Det skal heller ikke være slik at det er nok å kjøpe inn en hammer og bare å sette i gang – å starte en håndverksbedrift bør helt klart munne ut fra en plattform med fagkunnskap.

Man skal jobbe for å lykkes – det skal være vanskelig – men selvsagt ikke for vanskelig. Derfor er det også viktig at det settes i gang programmer som kan bygge opp under de gode ideene, de ivrige gründerne, som virkelig vil skape noe for seg selv og etter hvert bidra til å bygge opp solide og viktige arbeidsplasser. Vi må alltid passe på å gi plass til skaperne i samfunnet vårt. Utfordringen for mange er å kombinere skaperkraften med den nødvendige økonomiske innsikten. Her er det nok noen og enhver som kunne trenge litt bistand.

Regjeringen har lagt frem en pakke på 400 millioner kroner i statsbudsjettet for 2016 som skal bidra til etablere nye selskaper – 285 av disse millionene går til Innovasjon Norge. De får dermed et stort ansvar med å foredle disse midlene til det beste for både storsamfunnet og de enkelte skaperne med sine gode ideer. Vi får håpe de tar vare på dette ansvaret – så får vi se om 400 millioner kroner er nok til å gjøre en større forskjell.