Hvor kommer varene fra?

Innen forbrukersegmentet blir etisk handel stadig mer vanlig og noe kundene etterspør. Innen leveranser til virksomheter i næringen har dette ikke vært så mye fremme i dagen. Men dette vil det komme mer og mer fokus rundt, og det er også noe sluttbrukeren vil bli mer opptatt av. Etisk handel vil dermed komme høyere opp på dagsorden enn hva vi ser i dag.

Tematikken rundt etisk handel blir ofte et tema som blir trukket frem i festtaler og når visjoner og målsettinger skal implementere rundt om i virksomhetene. Når hverdagen kommer i byggenæringen, det skal regnes på prosjekter og prisene presses, så kan det være at hvor de ulike byggevarene kommer fra og hvordan de produseres, ikke er like viktig som det burde være.

Noen er helt klart flinke og tar ansvar, mens andre har svært lite eller ingen fokus på dette – foruten at kvaliteten skal holde et visst nivå.

Det er et sterkt prispress i næringen, og kundene forventer at økningen i byggekostnadene ikke skal skyte ytterligere fart. Likevel vil det i tiden fremover bli viktigere å vite hvor produktene som til slutt blir et byggverk kommer fra. Det hjelper ikke å ha strenge regler og krav til hvordan arbeidene utføres på selve byggeplassen, om byggevarene som benyttes ikke kan spores – og om man ikke har anelse under hvilke forhold disse er produsert. Dette vil både byggherrer og hovedentreprenørene i stadig større grad se nærmere på – en slik utvikling vil tvinge seg frem.

Det er heldigvis også flere som har sett viktigheten i dette. Enkelte har innarbeidet gode interne rutiner, mens andre også flagger dette utad. Kruse Smith presenterte onsdag nyheten om at de har blitt medlem av Initiativ for etisk handel (IEH). De ønsker å få enda bedre kontroll over produksjonen av byggevarene de benytter i prosjekter. Denne beslutningen vil forståelig nok få relativt stor betydning på hvordan innkjøpsrutinene i konsernet blir gjennomført.

I en videre utvikling av etisk handel for å sikre at byggevarene som benyttes på de norske byggeplassene holder god nok kvalitet og ikke minst er produsert under akseptable forhold, har byggherren selvsagt en nøkkelrolle. De har full anledning til å kreve og påse at produktene som benyttes på deres prosjekter innehar de riktige kvalitetene. Noen gjør dette, men ikke alle. Her har helt klart også de offentlige selskapene en viktig rolle – og de statlige lokomotivene vil kunne være med på å snu utviklingen i en ønsket retning – om de vil.

Her har næringen en god mulighet til å vise hva den står for og i hvilken retning man ønsker å stake ut den videre kursen. Ikke minst burde det i dette ligge en god mulighet for de norske byggevareprodusentene å vise hvilke fordeler de har og hvilke verdier de jobber etter.