Fra venstre: Daglig leder Christine Kahrs, Paal Kahrs Eiendom, byråd for byutvikling, klima og miljø Henning Warloe, kommunal - og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, byggesakssjef Petter Wiberg, Etat for byggesak og private planer i Bergen, næringspolitisk rådgiver Krister Hoaas i Bergen Næringsråd, saksbehandler Hilde Helene Bjørnstad, Etat for byggesak og private planer i Bergen kommune, overarkitekt Kristoffer Brosvik Thorsen, Etat for byggesak og private planer i Bergen kommune og arkitekt og plankonsulent Vivian Garnes i Plottaplan.

Store fordeler ved å samkjøre plan og bygg

I et prøveprosjekt har Nedre Åstveit Park AS fått lov til å regulere et boligprosjekt i Bergen parallelt med byggesaksbehandling i Bergen kommune.

Kommunal- og moderniseringsminister var onsdag 9. september på omvisning på Åstveit i Bergen for å høre om prøveprosjektet. Han sier at det er store fordeler ved å se plan og bygg i sammenheng.

– Samkjørt regulering og byggesaksbehandling kan være det neste store steget for å få til raskere realisering av byggeprosjekter, sier Sanner.

Tilpasset til naboønsker

Nedre Åstveit Park har planer om å føre opp åtte leiligheter i to bygningskropper som henger sammen i Åstveitvegen i Åsane. Marko Todorovic i TAG Arkitekter har ifølge daglig leder Christine Kahrs i Paal Kahrs Eiendom AS hatt stor frihet til å utforme bygget. Dette er en typisk eplehagefortetting der et større volum skal innpasses i eksisterende villabebyggelse. Arkitektene har lagt vekt på å bryte bygningen ned til volumer som tilsvarer de omkringliggende husene. Dette gjør også at leilighetene får eneboligens kvaliteter med hensyn til lys fra flere sider og privatliv på balkongene.

Bygget er holdt i mørke fargetoner for å være mindre prangende i fjernvirkning, og for å stå fint mot den grønne parken det står i.

Daglig leder Christine Kahrs i Paal Kahrs Eiendom sier at eiendommene som skal bebygges ble kjøpt i 2012.

– Ved å samkjøre regulering og byggesaksbehandling har vi oppnådd rask avklaring av rammene for prosjektet, noe som reduserer risikoen for innsigelser senere. Ved å sette oss ned og snakke med saksbehandlerne i Bergen kommune har vi funnet og løst problemer. Vi har et godt forhold til naboene og tilpasset oss deres ønsker ved å trekke terrasser tilbake og krympe bygningskroppen og dele den i to volum, sier Christine Kahrs.

Spart et halvt år

Kahrs sier at planarbeid og byggesaksbehandling startet for alvor i august 2014.

– Vi har hatt et kjempegodt samarbeid med kommunen. Vår plankonsulent og kommunens saksbehandlere har jobbet godt sammen. Prosjektet er levert inn til andre gangs behandling. Hvis det går bra kan det bli byggestart i januar 2016. Det er et halvt år tidligere enn vi ville fått til med tradisjonelt planarbeid og byggesaksbehandling.

Christine Kahrs sier at en utfordring ved samkjørt planarbeid og byggesaksbehandling er at tegningene blir låst på et tidlig tidspunkt.

Tidlig avklaring viktig

B yggesakssjef Petter Wiberg i Etat for byggesak og private planer i Bergen sier at det er ekstra mange innsigelser til byggeprosjekter i Bergen, noe som forsinker realisering. I tillegg sender Bergen kommune rundt 800 byggesaker i retur årlig fordi saksbehandlerne mener søknadene er for dårlige eller mangelfulle.

– Med tidlig avklaring av konflikter kan man spare mye tid i prosjektene, sier Wiberg.

Henning Warloe, byråd for byutvikling, klima og miljø, er positiv til samkjørt plan og byggesaksbehandling. Han mener det kan bidra til at man slipper ekstra runder som forsinker byggeprosjekter.

Plottaplan AS har vært Nedre Åstveit Parks plankonsulent for prosjektet på Åstveit. Vivian Garnes i Plottaplan påpeker viktigheten av gode kommunale planer.

På spørsmål om andre utbyggere kan gå i gang med samkjørt plan og byggesaksbehandling, sier byggesakssjef Peter Wiberg at to andre prosjekter i Bergen er i gang etter samme lest.

Kurs ansvarlig søker

Christine Kahrs er leder for Ressursgruppe Byutvikling i Bergen Næringsråd og forteller at prosjektet på Åstveit dels er et resultat av et kurs for Ansvarlig søker Plan og Bygg som kom i stand i samarbeid mellom Høgskolen i Bergen, Bergen kommune og Bergen Næringsråd. Hensikten var å bedre relasjonene mellom næringsaktørene og kommunens plan- og byggesaksavdeling, samt å gi bedre plan- og byggesakssøknader. Christine Kahrs deltok selv på kurset.