Ellen Solbræke

- Norske ordførere svikter i klimaarbeidet

En undersøkelse Rakkestad kommune har fått gjennomført viser at seks av ti norske kommunene ikke følger opp stortingets vedtak om reduksjon av klimagassutslippene. 

– Jeg synes dessverre ikke at mine ordførere-kolleger gjør nok og raskt nok for å redusere jordens klimagassutslipp. Jeg har derfor nå sendt brev til 447 ordførere og bedt dem om å bli med på en nasjonal stafettaksjon, ”Ordførere for tre”, sier Ellen Solbræke, ordfører i Rakkestad kommune.

Flere rapporter viser at kommuner og fylker spiller en helt sentral rolle i klimaarbeidet og overgangen til det grønne skiftet, ikke minst innenfor bygg og boligsektoren.

- Undersøkelsen vi har gjennomført ovenfor alle landets ordførere og rådmenn viser at det kan gjøres mer i kommunene for å bidra til reduserte klimautslipp. I undersøkelsen svarer skuffende 64% at kommunen ikke har gjort vedtak om å bidra til å oppfylle Stortingets vedtak om minst 40% reduksjon i klimagassutslippene i 2030, sammenlignet med 1990-nivå. Jeg er engstelig for at dette er ett uttrykk for en passivitet vi ikke har råd til. Det er helt avgjørende at vi alle nå setter inn et ekstra gir for å redusere jordens klimautslipp, sier Solbrække i en pressemelding fra kommunen.

Ifølge Solbrække er økt bruk av tre som byggemateriale et enkelt tiltak norske kommuner raskt kan bruke i arbeidet for reduserte klimautslipp. 

-Trær og skog er et av de viktigste elementene for å binde karbon og de norske skogene har et årlig nettoopptak av CO2 som tilsvarer ca. 50 prosent av klimagassutslippene fra andre sektorer i Norge. Ved å benytte tre som bygningsmateriale viser beregninger at man ved bruk av dette materialet binder ca. 0,75 tonn CO2 pr m3, mens man ved å bygge i stål og betong frigjør ca. 1 tonn CO2 pr m3, sier hun.

Østfold fylkeskommune har vedtatt at alle bygg som oppføres i fylkeskommens regi skal vurderes oppført i tre. Rakkestad kommune vedtok i juni i år at oppføring av kommunale bygg skal skje innen bærekraftige rammer og med fornybare råstoffer. 

- I tillegg vedtok vi at bygg i kommunens regi alltid skal vurderes utført i massivtre eller reisverk av trematerialer og skal fremgå av anbudsgrunnlaget. I undersøkelsen vi har gjennomført sier for øvrig 45% av ordførere/rådmenn at de ikke har tilstrekkelig kunnskap i egen kommune om miljø- og klimafordelene ved bruk av massivtre som byggemateriale. 27% mener de har det. Så mange som 28% vet ikke om de har slik kompetanse. I Rakkestad kommune er vi i ferd med å bygge opp slik kompetanse, og vi vet at for at tre som byggemateriale skal få reell effekt som et nasjonalt klimareduserende tiltak, så må alle norske kommuner særlig bli bedre etterspørrere og bestillere. Jeg håper norske ordførere ser klimapotensialet i å bruke tre som byggemateriale, sier Solbrække.