Varsler eldreboom i boligmarkedet

Allerede nå ser vi konturene av en eldreboom uten sidestykke i boligmarkedet, og disse forlater ikke romslige eneboliger for å bo trangt i en toroms leilighet.

Grethe W. Meier

Adm. dir. i PRIVATmegleren

De unge stjeler overskriftene i boligmarkedet med et vedvarende fokus på hvor vanskelig det er å få sin første bolig. Min vinkling er annerledes og handler om dem som skal ha sin siste bolig.
Bygger minst mulig
Denne gruppen har samfunnet ikke tilrettelagt for. Vi har riktignok det som heter TEK 10, det er en standard alle nye leiligheter skal bygges etter - med livsløpsstandard og universell utforming. TEK10 bidro til å fordyre nye boliger, og dermed har det fra utbyggeres side gått sport i å bygge minst mulig, men likevel skvise inn akkurat tilstrekkelig med kvadrat for å gjøre det salgbart. De unge må betale ekstra for en liten leilighet med livsløpsstandard, mens seniorer og eldre styrer unna.
Betalingsvillighet
Vi merker at når det bygges nytt i sentrumsnære områder - stort og romslig - viser seniorer og eldre interesse. Det er betalingsvillighet blant disse boligkjøperne, men bare de færreste utbyggere legger til rette for det. Om drøye ti år slår det inn en boligboom blant eldre. Erfaringsmessig krever disse å bo i nærheten av stedet de alltid har bodd, gjerne sentrumsnært eller tilhørighet til bydel. I dag er det fortsatt mange bynære industriområder som med fordel kan erstattes med boligbygging.
Industriområder

I Bergen er industriområdet Damsgård forvandlet til en designmessig perle med flotte og romslige leilighetsbygg med egen brygge og marina. Svært mange av kjøperne er seniorer som allerede nå har sikret seg romslig livsløpsstandard. Dette er mennesker som har solid økonomi og som er villige til å betale for beliggenhet, design, terrasse, heis og garasje og grøntarealer. Tilsvarende ser vi på Bekkestua i Bærum. Cirka 700 interessenter på 24 leiligheter av dette romslige formatet, alle solgt fem måneder før byggestart.
Områder som Utstikkeren på Sørenga og Tjuvholmen nærmer seg slutten, mens nå står andre industriområder og trafikkknutepunkter klare for å transformeres til boligidyll, som Ensjø, Hasle, Løren, Økern og Sandaker i Oslo.
Attraktive bolignavn

Dette er områder folk ønsker å bosette seg i, og som kan tilføres solid innhold og markere seg som attraktive bolignavn akkurat som Nydalen og Lilleborg har blitt, og Damsgård i Bergen. I disse nye områdene må det tenkes stort, og prioritere den sterkeste kjøpergruppen. Ikke bare har disse kapital, men også et stort og brennende ønske om å bosette seg i slike områder. Et annet eksempel under prosjektering er verftet BMV på Laksevåg i Bergen. En bydel med historisk sus, og med store barnekull etter krigen. Det er forståelig at svært mange av denne generasjonen fortsatt ønsker å bli boende på Laksevåg. Men det finnes nesten ingen leiligheter tilpasset denne gruppen, og da har det gamle industriområdet vist seg å være et attraktivt sted å bygge slike boliger.
Må tilrettelegges
Politikere og utbyggere i alle de større byene bør så snart som mulig sørge for at det tilrettelegges for denne type leiligheter. Og om jeg har forstått det riktig, var formålet med TEK10 at folk skulle bo hjemme så lenge som mulig – helst hele livet. Da trenger vi boliger som seniorer og eldre vil bo i, og vi har herved varslet om eldreboomen som er i (sterk) emning.