Dersom rørnettet overbelastes kan kloakk og avløpsvann strømme inn i kjelleren din. Foto: Mycoteam

Vann verre enn kloakk

Kraftige regnskyll fører til at flere tusen norske kjellere oversvømmes av kloakk og avløpsvann hvert eneste år. Tro ikke at det er kloakken som gjør mest skade.

Et tilbakeslag skjer når det kommunale rørnettet overbelastes slik at avløpsvann fra dusj, vaskemaskiner og toalett flommer opp fra sluket og doen.

– Det kan være en grisete og ubehagelig opplevelse når ekskrementer og dopapir flyter rundt i kjelleren. Likevel vil vannet kunne gjøre mer skade enn bakteriene i kloakken, sier fagsjef Johan Mattsson i rådgivningsselskapet Mycoteam.

Hvert år registreres det mellom 6500 og 8500 tilbakeslagsskader i Norge. De utgjør ti prosent av alle rapporterte vannskader, viser vannskadestatistikken til Finans Norge.

– Forsikringsutbetalingene til vannskader etter tilbakeslag har steget de siste ti årene. Årsakene er flere kraftige regnskyll og flom kombinert med for dårlig kapasitet på avløpsnettet. Det er viktig at myndighetene for alvor får opp øynene for dette hverdagsproblemet for folk flest, sier informasjonsdirektør Jon Berge forsikringsselskapet If.

Mycoteam har lang erfaring med å kartlegge forekomster av mugg og bakterier etter tilbakeslag. De opplever at mange er så opptatt av å desinfisere og fjerne vond lukt i kjelleren at de glemmer det viktigste – å unngå vannskader.

– Bakteriene i kloakken klarer seg ikke lenge i friluft. Etter kort tid vil de dø helt av seg selv. Det alvorlige er at vann trekker inn i vegger og møbler, så det gjelder å få inventaret tørt fortest mulig. Står kjelleren våt mer enn en uke, vil det begynne å mugne, sier Mattsson.