Illustrasjon: Avinor

Avinor presenterer fremtidens supereffektive flyplass

Førerløse biler, øye-skanning, sikkerhetskontroll mens man går kan bli fremtiden på Avinors flyplasser.

Det skriver Avinor i enpressemeldingpå sine nettsider onsdag.

Avinor mener at såkalt «screening in motion» være å finne på lufthavnene i løpet av ti eller færre år.

– Produsenter av sikkerhetsutstyr har beveget seg fra å være rene produsenter av hardware til i mye større grad å tenke prosess og utstyr som skal gi god flyt gjennom sikkerhetskontrollen. De forsker nå tungt på teknologier som kan effektivisere sikkerhetskontrollen, og jeg tror at «screening i motion» blir det neste store innen sikkerhetskontroll av passasjerer, uttaler sikkerhetsrådgiver i Avinor, Ole Folkestad, i pressemeldingen.

Smarte skannere

Han beskriver hvordan passasjerene vil kunne sjekke inn bagasjen med mobil eller ved å skanne konturene av øyet, og gå gjennom en korridor hvor de kontrolleres i bevegelse. I dag er teknologien på plass for å gjøre dette på stillestående passasjerer, og flere lufthavner, blant annet Oslo Lufthavn, har i dag installert sikkerhetsskannere, skriver Avinor.

Noen av de nye teknologiene som også vurderes for fremtidens flyplasser, gjør det mulig å se hva passasjeren bærer noe på seg, men også hvilket materiale gjenstanden består av. Samtidig forbedres bildeteknologien noe som bidrar til at en også kan identifisere objektet ut ifra formen.

– Det betyr at et nøkkelknippe i lommen, som i dag betyr at du blir stoppet i sikkerhetskontrollen, ikke lenger må undersøkes av kontrolløren, sier Folkestad.

Automatisk avreise

Men det er ikke bare sikkerhetskontrollen som vil være markant endret om noen tiår. Hele reisen vil bli mer teknologibasert, tror presseansvarlig ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen.

– Vi kan tenke oss at huset ditt sitter på integrert datakraft, hvor du bare ved å gi en muntlig beskjed kan bestille flybilletten hjemme. Du blir kjørt av en førerløs bil til lufthavnen. Bagasje og innsjekking håndteres av robotteknologi ved ankomst, sier Andersen i pressemeldingen.

Han peker på at utviklingen går svært raskt, og at bare fantasien setter begrensninger for fremtidens flyreiser.